Mario Bočić i Jazz orkestar HRT-a predstavili "Optimizam za cijeli svijet"

13:42 / 06.04.2021.

Autor: HRT

Mario Bočić, Jazz orkestar HRT-a

Mario Bočić, Jazz orkestar HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera, održao je i šesti koncert u ovoj sezoni. Nastup u Studiju Anton Marti na HRT-u, upriličen 2. travnja kao televizijsko i radijsko snimanje, bez publike, u skladu s epidemiološkim mjerama, pripao je autorskom programu Marija Bočića, naslovljenom Optimizam za cijeli svijet.


Snimka koncerta na rasporedu je u srijedu, 7. travnja u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija, a u jednom od termina rezerviranom za jazz bit će uskoro emitirana i na Trećem programu Hrvatske televizije.


Mario Bočić stalni je član Jazz orkestra HRT-a od 2011. godine. Nagrađivani glazbenik, školovan u Grazu i Klagenfurtu (klasični i jazz saksofon), sudionik je niza jazz projekata i sastava. Kao član Jazz orkestra HRT-a ostvario je brojne projekte i suradnje s uglednim gostima. Pritom je često biran za solista, tumača karaktera pojedinih djela i njihovih autora. Ovom prigodom predstavio se u dvostrukoj ulozi autora i izvođača u programu koji je osmislio kako bi odgovarao i njemu i članovima Jazz orkestra HRT-a.


Naslov potječe od skladbe Candide Pour Tout Le Monde predstavljene krajem 2019. u sezoni Jazz orkestra HRT-a, čiji je naslov pak nadahnut Voltaireovim naslijeđem, ali i situacijom s koronom i potresima, jer nam, kao je istaknuo, treba vjera u bolju budućnost. Time želi i svojom glazbom doprinijeti boljem sada i boljem sutra. Neke od skladbi nastale su upravo u doba samoizolacije.

Riječ je o devet autorskih skladbi - Calcination, When the Nights Are Darkest, Polaris, Thirty Eight Is Not Hot, Kupa, Seven Points, Contorno, East Wind, Candide Pour Tout Le Monde – za čije su aranžmane zaslužni autorovi prijatelji i suradnici: Emiliano Sampaio, Stepanka Balcarova, Luka Žužić, Miron Hauser i Joe Kaplowitz.


„Stalo mi je da se moja glazba sviđa kolegama u orkestru i da ju izvode sa zadovoljstvom i žarom”, otkrio je još Mario Bočić. „Zahvalan sam što uopće imam tu povlasticu da orkestar izvodi moje skladbe i uživam na svakoj našoj probi dok pripremamo koncert.”


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!