Optimizam za cijeli svijet: autorski koncert Maria Bočića uz Jazz orkestar HRT-a

12:26 / 01.04.2021.

Autor: Davor Hrvoj / HRT

Mario Bočić

Mario Bočić

Foto: promo / HRT

Petak, 2. travnja 2021. u 20 sati

Studio Anton Marti, HRT


Optimizam za cijeli svijet


Mario Bočić, skladatelj, saksofon

Jazz orkestar HRT-a

Miron Hauser, dirigent


Koncert se održava bez publike u skladu s epidemiološkim mjerama, uz radijsko i televizijsko snimanje. Radijska snimka emitirat će se u srijedu, 7. travnja 2021. u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija.


Mario Bočić / ar. Joe Kaplowitz

Calcination


Mario Bočić / ar. Štepanka Balcarova

When the Nights Are Darkest


Mario Bočić / ar. Emiliano Sampaio

Contorno


Mario Bočić / ar. Miron Hauser

Thirty Eight Is Not Hot


Mario Bočić / ar. Luka Žužić

Kupa


Mario Bočić, Luka Žužić / ar. Luka Žužić

Seven Points


Mario Bočić / ar. Luka Žužić

Polaris


Mario Bočić / ar. Miron Hauser

East Wind


Mario Bočić / ar. Luka Žužić

Candide Pour Tout Le Monde


„Glazba nas spaja ili razdvaja, glazba je ljubav ili apatija”, kaže Mario Bočić. „Moja glazba dolazi iz mog Srca. Moje su skladbe zvučna refleksija mojih osjećaja, doživljaja, mog pogleda na svijet, ljude koji me okružuju, priče koje sam čuo te moja mišljenja i htijenja.”


Mario Bočić, mag. art, rođen je 7. listopada 1979. u Karlovcu, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja dobio je prvu nagradu na državnom natjecanju saksofonista. Diplomirao je i magistrirao klasični saksofon na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu. Nakon završenog studija u Grazu, studirao je na Konservatorium für Jazz u Klagenfurtu, na studiju jazz-saksofona. Pedagoškim radom bavio se na Glazbenoj školi u Karlovcu, od 2004. do 2006. te na Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu, od 2009. do 2011. Jazz ga je zaokupio tijekom pohađanja Ljetne jazz-škole u Grožnjanu i ulaskom u HGM Jazz Orkestar Zagreb s kojim je, kao bariton saksofonist, nastupao u Hrvatskoj i inozemstvu s mnogim vrhunskim jazz-glazbenicima kao što su Don Menza, Jim McNeely, Peter Erskine, Luis Bonilla, David Liebman, Michael Abene, Donny McCaslin, Toshiko Akiyoshi, Lew Tabackin, Joseph Bowie, John Hollenbeck…


Stalni član Jazz orkestra HRT-a postao 2011. Godine 2014. predstavljao je Hrvatsku u Jazz-orkestru Europske radijske unije na koncertu u Pragu. Sudjelovao je na snimanjima mnogih nagrađivanih diskografskih izdanja i višestruki je dobitnik glazbene nagrade Status. Suradnju s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu ostvario je u predstavama Dundo Maroje i Orestija. S jazz-sastavima u kojima svira - Jazz orkestar HRT-a, B’s FUNstallation, 4in3+1, Ivan Kapec kvintet, The Problems i drugima - nastupao je na mnogobrojnim festivalima jazz-glazbe, među ostalima na Liburnia Jazz Festivalu, Siscia Jazz Festivalu, Ankara Music Festivalu, Last Minute Open Jazz Festivalu u Balama, Prilep Jazz Festivalu, Jazz Campu Kranj, Jazz Is Back BP festivalu u Grožnjanu, Zagrebačkome biennalu, World Saxophone Congresu u Ljubljani i Hultsfred Festivalu Sweden te u McCormack's Ballroomu u Leipzigu, BP Clubu u Zagrebu, klubu Porgy & Bess u Beču i drugima.


Naslov koncerta na kojem se predstavlja uz Jazz orkestar HRT-a, Optimizam za cijeli svijet, nazvao je prema vlastitoj skladbi Candide Pour Tout Le Monde, na francuskom jeziku zbog nadahnuća veličanstvenim Voltaireom. Kako kaže, odlučio se za taj naslov zbog te lude situacije s koronom i potresima, jer nam treba vjera u bolju budućnost. Naime, dobro je znano da je glazba energija koja liječi, i kako je sve na ovome svijetu povezano tako i Bočić svojom glazbom želi dati doprinos boljem sada i boljem sutra. Neke od pjesama koje će izvesti s Jazz orkestrom HRT-a nastale su upravo u doba samoizolacije.


Koncert će u cijelosti biti ispunjen Bočićevim skladbama za koje su aranžmane napisali njegovi prijatelji i suradnici: Emiliano Sampaio, Stepanka Balcarova, Luka Žužić, Miron Hauser i Joe Kaplowitz. Birao ih je prema stilu njihova aranžiranja i vrsti glazbe koju vole.


Kao stalni član Jazz orkestra HRT-a Mario Bočić ostvario je mnogobrojne projekte i suradnje s uglednim gostima. Pritom je često biran za solista, tumača karaktera pojedinih djela i njihovih autora. Bez obzira na to u kojem stilu svirao, uvijek ih izvodi kao da je svaki od njih upravo njegov najomiljeniji, a improvizacije su mu uvijek smislene, u duhu glazbe koja je na programu, strastvene i uzbudljive. „U Jazz orkestru HRT-a nikad nije dosadno”, rekao je. „Iz mjeseca u mjesec sviramo nešto što je novo za nas, dolaze nam gosti kako iz Hrvatske tako i iz cijelog svijeta te nam donose izvrsnu big-band glazbu. Naši se koncerti mogu smjestiti u široko razdoblje od gotovo sto godina. To nekad bude vrlo izazovno, jer moramo biti poput avatara i dati sve od sebe da naše izvedbe budu na visokoj razini na koju je publika naviknula.”


O skladbama koje je pripremio za izvođenje s orkestrom razmišlja vrlo emotivno. „Stalo mi je da se moja glazba sviđa kolegama u orkestru i da će ih izvoditi sa zadovoljstvom i žarom”, kaže. „Zahvalan sam što uopće imam tu povlasticu da orkestar izvodi moje skladbe i uživam na svakoj našoj probi dok pripremamo koncert.”


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!