Jazz orkestar HRT-a

14.01.2021.

21:23

Autor: HRT

Jazz orkestar HRT-a, dirigent Miron Hauser

Jazz orkestar HRT-a, dirigent Miron Hauser

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, svojim kontinuiranim djelovanjem tijekom više od sedam i pol desetljeća, svrstava se među najdugovječnije big bandove na svijetu. Utemeljen je u sezoni 1946./1947. kao Plesni orkestar Radio Zagreba za potrebe radijskih emisija i snimanja, da bi s vremenom počeo i javno nastupati;

Osim sudjelovanja u nizu javnih emisija te samostalnih koncerata u zemlji i inozemstvu, od 2000. godine održava vlastiti koncertni ciklus koji se izravno prenosi na Trećem programu Hrvatskoga radija. Od vodstva prvih dirigenata, Zlatka Černjula, Miroslava Killera, Milivoja Körblera i Nikice Kalogjere, preko Miljenka Prohaske koji ga je vodio više od trideset godina, do Silvija Glojnarića, Saše Nestorovića i Andreasa Marinella, orkestar se profilirao u jedan od najutjecajnijih jazz sastava na našoj sceni. Od sezone 2019./2020. umjetnički voditelj je Miron Hauser.


Prvi nastup na međunarodnoj sceni orkestar je imao u Kölnu godine 1955. Uslijedila su turneje po Bugarskoj, Poljskoj, bivšem SSSR-u, nastupi na jazz festivalima u Frankfurtu i Nagykaniszi, te u Münchenu 1972. u sklopu kulturno-zabavnoga programa Olimpijade. Nastup na Jazz festivalu na Bledu 1962. označava novu faza u radu orkestra - orijentaciju na vlastiti repertoar za što je, kao idejni začetnik, zaslužan Miljenko Prohaska, zahvaljujući čemu je orkestar izgradio specifičan stil, prepoznatljiv u međunarodnim okvirima. Ta praksa traje i danas kroz natječajni projekt Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a, autorske koncerte članova orkestra i brojne suradnje s domaćim glazbenicima raznih žanrovskih opredjeljenja. Istovremeno, vodeći glazbenici međunarodne jazz scene redovito gostuju kao solisti i dirigenti: Art Farmer, Clark Terry, Ted Curson, Johnny Griffin, Sal Nistico, Ernie Wilkins, Kai Winding, Ed Neumeister, John Lewis, Art Taylor, Lucky Thompson, Ignacio Berroa, Jon Faddis, Georgie Fame, Boris Kozlov, Lars Møller, i drugi. Samo tijekom posljednjih nekoliko sezona orkestar je surađivao s velikanima poput Terella Stafforda, Erniea Wattsa, Barta van Liera, Luisa Bonille, Alana Broadbenta, Christiana McBridea, Edwarda Palerma, Abhijita Banerjeea i Kale Ramnath, Darka Rundeka, Dee Dee Bridgewater, Artura Sandovala… Kao jedan od najutjecajnijih jazz sastava na hrvatskoj glazbenoj sceni, orkestar je ujedno i pravi nukleus ponajboljih jazz glazbenika među kojima mnogi, osim kao izvođači, djeluju i kao skladatelji i aranžeri.


Bogata diskografska aktivnost uključuje suradnje s nekima od najistaknutijih protagonista hrvatske glazbene scene; među izdanjima ističu se albumi U sredi našeg sela (2011.), Still Standing uz Radojku Šverko (2011.), Family uz Matiju Dedića (2012.), With Every Breath uz Lelu i Joea Kaplowitza (2012.), Bugles Over Zagreb ostvaren uz trubača Rexa Richardsona i skladatelja Douga Richardsa i objavljen u SAD-u za etiketu Rex Richardson Production 2014., Antarctica and Other Destinations s glazbom Maka Murtića (World Local Records), Well Paid Girl s Valerijom Nikolovskom i Viktorom Lipićem (Croatia Records), te Lasse Lindgren Plays the ABBA Songbook in a Big Band Atmosphere (Imogena Records). Godine 2017. objavljena su dva albuma: Stavi pravu stvar s Markom Toljom u suradnji s Aquarius Recordsom, te Chui ovu glazbu, uz sastav Chui u suradnji s Dancing Bearom, koji je osvojio dva Porina, za najbolji jazz album i najbolju jazz izvedbu (skladba Punch). Recentna izdanja uključuju albume Miracles, ostvaren s glazbenicama Lanom Janjanin i Dinom Rizvić (Croatia Records, 2018.), Organic Intelligence uz Joea Kaplowitza (Aquarius Records, HRT, 2019.), Tumbao u suradnji sa sastavom Cubismo (Aquarius Records, 2020.), Villa Idola uz Tamara Obrovac Transhistria Ensemble (Aquarius Records, 2020.) te Giant's Freedom uz Zvjezdana Ružića 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!