Međunarodni dan jazza

26.04.2022.

17:51

Autor: HRT

Međunarodni dan jazza

Međunarodni dan jazza

Foto: JazzHR / HDS

U organizaciji JazzHR Hrvatskog društva skladatelja, a u suradnji s HRT-om, 30. travnja u 20 sati, Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera nastupit će u Tvornici kulture u povodu Međunarodnog dana jazza.

Riječ je o najvećem svjetskom jazz događaju koji okuplja zajednice ljubitelja jazza, škole, institucije, umjetnike, profesionalce i amatere koji slave jazz kao glazbu koja „ima moć da ljudi zaborave međusobne razlike i udruže se u tome da loše okolnosti pretvore u slobodu, prijateljstvo, nadu i dostojanstvo“, kako je rekao američki glazbenik Quincy Jones. Dan 30. travnja proglašen je Međunarodnim danom jazza 2011. godine na inicijativu jazz pijanista i skladatelja Herbieja Hancocka i UNESCO-a te se ove godine obilježava jedanaesti put.


U nekoliko hrvatskih gradova će se tijekom dana održati jazz koncerti ponajboljih domaćih jazz glazbenika, a veliki koncert Jazz orkestra HRT-a u Tvornici kulture bit će svojevrsna završnica proslave Međunarodnog dana jazza. Na programu će biti neki od najizvođenijih klasika hrvatskog i svjetskog orkestralnog jazza, među kojima su Intima Miljenka Prohaske, kao i skladbe iz pera velikana Dukea Ellingtona, Louisa Prime, Sammyja Nestica, Charlesa Mingusa, Jeromea Richardsona, Billa Holmana i Jima McNeelyja. Jedan od zaštitnih znakova Jazz orkestra HRT-a je i skladateljsko stvaralaštvo samih članova, pa ćemo čuti i skladbe Marka Šolmana, Mateja Leskovara te Mirona Hausera, 


Ulaz na koncert je besplatan, uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije. Osim samoga koncerta, publika će čuti i razgovore s jazz glazbenicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!