Albumi ansambala HRT-a nagrađeni Porinom

06.06.2021.

10:07

Autor: HRT

Igor Geržina, Miron Hauser, Krešimir Tomec, Hrvoje Rupčić

Igor Geržina, Miron Hauser, Krešimir Tomec, Hrvoje Rupčić

Foto: HRT / HRT

Diskografska izdanja Hrvatske radiotelevizije, odnosno snimke na kojima su sudjelovali ansambli HRT-a, zaslužila su nagrade Porin u pet kategorija. Dodjela je održana 5. lipnja na otvorenoj pozornici Sunčane strane Prisavlja.

Jazz orkestar HRT-a je u konkurenciji za kategoriju Najbolji album jazz glazbe osvojio Porin za album Tumbao ostvaren u suradnji s Cubismom pod vodstvom Mirona Hausera (producenti: Igor Geržina i Krešimir Tomec; ton majstor: Eno Altić). Sunakladnici su Aquarius Records i HRT.


Skladba Dani u Havani Davora Križića, s istoga albuma, osvojila je Porin u kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe.


U kategoriji Najbolja produkcija albuma klasične glazbe Porin je osvojio Krešimir Seletković, producent trostrukog albuma Vatroslav Lisinski: Porin, viteška opera u pet činova. Studijska snimka cjelovite verzije opere izdanje je HRT-a, a u izvedbi su sudjelovali tenor Stjepan Franetović, sopranistica Evelin Novak, bariton Ljubomir Puškarić, sopranistica Kristina Kolar, bas Luciano Batinić, mezzosopranistica Irena Parlov i tenor Siniša Galović, uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja. Ton majstor je Božidar Pandurić.


U kategoriji Najbolja snimka albuma klasične glazbe Porin je zaslužila ton-majstorica Marijana Begović, za album Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija na kojemu su, uz Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, sudjelovali solisti Monika Cerovčec, Anabela Barić, Martina Borse, Siniša Galović, Hugo Paulsson Stove i Krešimir Stražanac, uz instrumentalni ansambl (Concerto dei Venti; Ana Vasić, violina; Izidor Erazem Grafenauer, teorba; Dario Poljak, čembalo i orgulje; Fran Petrač, violone). Producent je Pero Mihojević, a izdavač HRT.


Concerto rosso za klavir i orkestar Silvija Foretića dobitnik je Porina u kategoriji Najbolja skladba klasične glazbe. Na autorskom albumu Silvija Foretića u izdanju Cantusa izvode ga Simfonijski orkestar HRT-a, uz Danijela Detonija za klavirom i pod ravnanjem maestra Nikše Bareze.


Čestitamo dobitnicima!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!