20:48 / 25.02.2021.

Autor: HRT

Nominacije za "Porin" ansamblima i izdanjima HRT-a

Porin

Porin

Foto: promo / promo

Diskografska izdanja i ansambli Hrvatske radiotelevizije, odnosno snimke na kojima su sudjelovali, zaslužili su ukupno deset nominacija za nagradu Porin

Jazz orkestar HRT-a u konkurenciji za kategoriju 'Najbolji album jazz glazbe' ima dva albuma – Tumbao ostvaren u suradnji s Cubismom pod vodstvom Mirona Hausera (producenti: Igor Geržina i Krešimir Tomec) te Villa Idola ostvaren u suradnji s Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, pod vodstvom Andreasa Marinella (producent: Igor Geržina; ton majstor: Eno Altić). Sunakladnici obaju albuma su Aquarius Records i HRT. S albuma Tumbao je i skladba Dani u Havani Davora Križića, ujedno člana Jazz orkestra HRT-a, koja je nominirana u kategoriji 'Najbolja skladba jazz glazbe', dok je s albuma Villa Idola skladba Madirosa nominirana u kategoriji 'Najbolja izvedba jazz glazbe'.

Što se tiče klasične glazbe, trostruki album Vatroslav Lisinski: Porin, viteška opera u pet činova u nominiran je u kategoriji 'Najbolji album klasične glazbe', a njegov producent Krešimir Seletković zaslužio je nominaciju u kategoriji 'Najbolja produkcija albuma klasične glazbe'. Studijska snimka cjelovite verzije opere izdanje je HRT-a, a u izvedbi su sudjelovali tenor Stjepan Franetović, sopranistica Evelin Novak, bariton Ljubomir Puškarić, sopranistica Kristina Kolar, bas Luciano Batinić, mezzosopranistica Irena Parlov, tenor Siniša Galović, uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja. Ton majstor je Božidar Pandurić.

Porin, viteška opera u pet činova (naslovnica)

Porin, viteška opera u pet činova (naslovnica)

Foto: promo / promo

U istoj kategoriji - Najbolji album klasične glazbe - je i izdanje njemačkog diskografa cpoJakov Gotovac: Ero s onoga svijeta. Riječ je o izvedbi snimljenoj koncertno u Münchenu, na kojoj su sudjelovali solisti Valentina Fijačko, Tomislav Mužek, Jelena Kordić, Ljubomir Puškarić i Ivica Čikeš te Zbor HRT-a, uz Orkestar Minhenskog radija pod ravnanjem Ivana Repušića. Isto izdanje nominirano je i u kategoriji 'Najbolja izvedba klasične glazbe'. 

Ero s onoga svijeta, naslovnica

Ero s onoga svijeta, naslovnica

Foto: promo / promo

U kategoriji 'Najbolja snimka albuma klasične glazbe' nominirana je ton-majstorica Marijana Begović, i to za album Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija na kojemu su, uz Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, sudjelovali solisti Monika Cerovčec, Anabela Barić, Martina Borse, Siniša Galović, Hugo Paulsson Stove i Krešimir Stražanac, uz instrumentalni ansambl (Concerto dei Venti; Ana Vasić, violina; Izidor Erazem Grafenauer, teorba; Dario Poljak, čembalo i orgulje; Fran Petrač, violone). Producent je Pero Mihojević, a izdavač HRT.

Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija, naslovnica

Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija, naslovnica

Foto: promo / promo

Tome treba dodati i da Simfonijski orkestar HRT-a, s Danijelom Detonijem za klavirom i pod ravnanjem maestra Nikše Bareze izvodi Concerto rosso za klavir i orkestar Silvija Foretića, skladbu nominiranu u kategoriji 'Najbolja skladba klasične glazbe' (Silvio Foretić: autorski album; izdavač: Cantus).


Kako su organizatori najavili nakon objave nominacija, dobitnike nagrade Porin saznat ćemo uskoro, a kada i na koji način, ponajviše ovisi o epidemiološkim uvjetima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!