Koncert hrvatske filmske glazbe

15:43 / 08.07.2021.

Autor: HRT

Sunčana strana Prisavlja

Sunčana strana Prisavlja

Foto: I ovog ljeta / HRT

Petak, 16. srpnja 2021. u 21 sat

južni travnjak zgrade HRT-a


Sunčana strana Prisavlja: Koncert hrvatske filmske glazbe 


Simfonijski orkestar HRT-a

Aleksandar Marković


Nažalost, zbog nestabilna vremena i mogućnosti kiše koncert je otkazan.David Chappell, orkestracija Matko Brekalo: Starlight 


Arsen Dedić: Glembajevi


Alan Bjelinski / Alfi Kabiljo: Neka ostane među nama


Igor Kuljerić: Kontesa Dora


Boris Papandopulo - obr. Frano Đurović: Lisinski


Bruno Bjelinski - obr. Alan Bjelinski: Plavi devet


Silvije Bombardelli: Koncert


Anđelko Klobučar - obr. Danijel Legin: Breza


Živan Cvitković - obr. Danijel Legin: Gruntovčani

Sudjeluje: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u sastavu Ladarica, zborovođa: Bojan Pogrmilović


Bojan Adamič - obr. Frano Đurović: Ne okreći se sine


Alfi Kabiljo: Seljačka buna


Bojan Adamič - obr. Frano Đurović: Samo ljudi 


Tomica Simović - obr. Frano Đurović: Surogat


Tomica Simović - obr. Frano Đurović: Baltazar


Arsen Dedić: Donator


Damjan Mravunac - obr. Danijel Legin: Serious Sam 4: Vatican


Alfi Kabiljo: Sky Bandits 


Damjan Mravunac - obr. Danijel Legin: Serious Sam 4: Boss Fight Hrvatska radiotelevizija na Sunčanoj strani Prisavlja predstavlja novi multimedijski projekt usmjeren na očuvanje hrvatske glazbene i filmske baštine u sklopu kojega nas Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Aleksandra Markovića vodi u glazbenu šetnju kroz povijest hrvatskoga filma.


Znamo da je glazba neodvojiva od filma i film od glazbe, a u hrvatskoj kinematografiji, ove dvije umjetnosti kao da su još povezanije. Nimalo slučajno, prvi hrvatski cjelovečernji igrani film, Lisinski, biografija je skladatelja Vatroslava Lisinskog, a jedan od najboljih hrvatskih filmova zove se Koncert.


Glazbu za hrvatski film skladali su i najveći klasični skladatelji poput Borisa Papandopula i najpopularniji poput Arsena Dedića. Povijest hrvatskog filma ujedno je i povijest hrvatske glazbe. Koncert hrvatske filmske glazbe donosi nam tu povijest, pa će Simfonijski orkestar HRT-a izvoditi partiture iz nekih od najvažnijih hrvatskih filmova uz filmske isječke i arhivske materijale na video zidu.


Riječ je o istraživačkom projektu u kojem su se notni zapisi tražili i izvlačili iz arhiva institucija poput Hrvatskog glazbenog zavoda i Hrvatskog državnog arhiva, te obiteljskih ostavština, a u nekim slučajevima rekonstruirali na temelju zapisa filmova. Većina skladbi s programa moći će se čuti prvi put u koncertnoj izvedbi.


Program koncerta prati povijest hrvatskog igranog filma, od prvog našeg cjelovečernjeg filma Lisinski, preko klasika poput Koncerta, Breze, Samo ljudi, Glembajevi… do novijih, glazbeno zanimljivih filmova kao što su Ta divna splitska noć i Neka ostane među nama. Biti će tu i glazba skladana za seriju Gruntovčani, kao i za naš jedini film nagrađen Oscarom, animirani film Surogat, te za animirane serijale Profesor Baltazar i video-igre Serious Sam.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!