Maxim Rysanov uz Enrica Dinda i Simfonijski orkestar HRT-a

15:54 / 05.05.2021.

Autor: HRT

Maxim Rysanov

Maxim Rysanov

Foto: Laszlo Emer / Promo

Četvrtak, 13. svibnja 2021. u 20 sati

Mala dvorana Doma sportova


Simfonijski orkestar HRT-a

Enrico Dindo, dirigent

Maxim Rysanov, viola


Blagoje Bersa: Dramatska predigra

Béla Bartók: Koncert za violu i orkestar, SZ 120

Richard Strauss: Don Juan, op. 20


Na red je došao i koncert Simfonijskog orkestra HRT-a u Majstorskom ciklusu uz šefa dirigenta, maestra Enrica Dinda i solista, svjetski proslavljenog violista Maxima Rysanova.


Nagrađivani ukrajinsko-britanski violist, školovan u Moskvi i Londonu, koji djeluje i kao dirigent, stekao je reputaciju nastupima diljem svijeta uz Orkestar Marijinskog kazališta pod vodstvom Valerija Gergijeva, Ruski nacionalni orkestar pod vodstvom Mihaila Pletnjova, Simfonijski orkestar BBC-a pod ravnanjem Jiříja Bělohláveka, Residentie Orkest the Hague pod ravnanjem Neemea Järvija, Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija pod vodstvom Philippea Herreweghea, Češku filharmoniju pod ravnanjem Johna Axelroda, i mnoge druge. Jednako aktivan i kao komorni glazbenik, među svoje partnere ubraja Mischu Maiskog, Gidona Kremera, Nicolu Benedetti, Maxima Vengerova, Janine Jansen… U Zagrebu smo ga, primjerice, svojedobno imali priliku slušati na Zagrebačkom međunarodnom festivalu komorne glazbe.


Ovaj put, uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Enrica Dinda, predstavit će se izvedbom Koncerta za violu i orkestar Béle Bartóka. Jedno od svojih posljednjih djela Bartók je počeo pisati na narudžbu škotskog violista Williama Primrosea te ga je izvijestio o tijeku rada: „Djelo će biti prilično transparentno, čak transparentnije od violinskog koncerta. Taman, muževniji karakter tvojega instrumenta donekle je utjecao na opći karakter djela“. Smrt u rujnu 1945., od posljedica leukemije, spriječila je Bartóka u daljnjem radu; ostavio je tek skice. Na temelju njih djelo je 1949. dovršio skladateljev prijatelj Tibor Serly. U toj ga je verziji Primrose praizveo uz Simfonijski orkestar Minneapolisa pod vodstvom Antala Dorátija.


Program će otvoriti Dramatska predigra Blagoja Berse, skladatelja koji je svojim stvaralaštvom povezao europske tekovine kraja 19. stoljeća i posebnosti hrvatske glazbene scene. U vrijeme svojega studija u Beču, godine 1898., počeo je pisati Simfoniju u c-molu, zamislivši je kao četverostavačno djelo s autobiografskim elementima i naslovom Tragična simfonija – Četiri uspomene iz mog života. Do 1902. dovršio je tri stavka: Dramatsku predigru, Idilu i Capriccio-scherzo. Stavci se danas najčešće izvode odvojeno, kao samostalne skladbe, te su pravi primjer kasnoromantičarske raskoši Bersina stila i orkestracije.


U drugome dijelu koncerta očekuje nas simfonijska pjesma Don Juan, op. 20 Richarda Straussa. U njoj je skladatelj posegnuo za legendom nastalom još u renesansnoj Španjolskoj. Djelo je postalo glasovito zbog osobitih izazova koje postavlja pred gotovo svaki instrument u velikom sastavu simfonijskog orkestra.


Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja na ovome koncertu, ulazak u Malu dvoranu Doma sportova bit će moguć samo za 100 prošlogodišnjih pretplatnika Majstorskog ciklusa koji nam među prvima potvrde dolazak na broj telefona 01/634-3549, radnim danom od 9 do 14 sati, od petka 7. svibnja do utorka 11. svibnja. Prijave primamo do popunjenja slobodnih mjesta. Molimo vas da radi evidencije posjetitelja u dvoranu dođete najkasnije do 19.30, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. 


Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!