Predstavljena nova koncertna sezona ansambala HRT-a i nova izdanja edicije Ligatura HRT-a i HDS-a

12.09.2023.

21:28

Autor: HRT

Prezentacija sezone 2023. /2024. RJ Glazba HRT-a

Prezentacija sezone 2023. /2024. RJ Glazba HRT-a

Foto: Renato Branđolica / HRT

Zagreb, 12. rujna 2023. – Radna jedinica Glazba HRT-a pri kojoj djeluju Simfonijski, Jazz i Tamburaški orkestar te Zbor HRT-a, odnedavno (ponovno) i Dječji zbor, u Studiju Bajsić na HRT-u predstavila je nadolazeću koncertnu sezonu svojih ansambala. 

38 novih koncertnih programa očekuje nas u sklopu pet dobro nam poznatih ciklusa: Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a, Kanconijera Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, Sfumata Zbora HRT-a, Jazz ciklusa Jazz orkestra HRT-a te ciklusa U ozračju tambure Tamburaškog orkestra HRT-a.


Koncertnu sezonu 2023/2024, pod vodstvom Gordane Krpan, dugogodišnje urednice i voditeljice izravnih prijenosa koncerata Majstorskog ciklusa na Trećem programu Hrvatskoga radija, predstavili su rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a Ivana Kocelj, šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a Pascal Rophé, šef dirigent Zbora HRT-a Tomislav Fačini, umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser te novoimenovani umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a Matija Fortuna.

Galerija
Ivana Kocelj, Foto: Renato Brađolica /HRT
Tomislav Fačini , Foto: Renato Branđolica/HRTMatija Fortuna , Foto: Renato Brađolica /HRTMiron Hauser , Foto: Renato Brađolica/HRTGordana Krpan , Foto: Renato Brađolica /HRTPascal Rophé (video zid), Foto: Renato Brađolica /HRTG. Krpan, T. Fačini, M. Hauser, M. Fortuna i Ivana Kocelj , Foto: Renato Brađolica/HRT

Ivana Kocelj osvrnula se najprije na proteklu, iznimno uspješnu sezonu koja je donijela nekoliko nagrada Porin diskografskim izdanjima Jazz orkestra i Zbora HRT-a, niz iznimnih projekata i suradnji kao i ponovno pokretanje Dječjeg zbora HRT-a. 


- Takvu razinu će pratiti i sezona koja je pred nama, i kvalitetom i cijenama pretplate i ulaznica koje i dalje ostaju povoljne. 


Naglasivši važnost povratka publike u koncertne dvorane, ne samo one predpandemijske, već i nove, mlade publike, istaknula je edukativne programe za djecu i mlade, kao i činjenicu da je Grad Zagreb vratio ansamblima HRT-a status javne potrebe u kulturi. Koprodukcije s partnerima kao što su Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Muzička akademija, gostovanja ansambala primjerice u Rijeku i Split ostaju važan dio događanja. Od ove sezone, koncerti Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer četvrtkom moći će se, osim na Trećem programu hrvatskoga radija, pratiti i u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatske televizije.


Sezonu Simfonijskog orkestra HRT-a video porukom najavio je maestro Pascal Rophé pred kojim je druga godina njegova mandata šefa dirigenta.


- Nastavit ću s radom koji sam započeo s orkestrom. Jako sam sretan jer glazbenici stalno napreduju i otvoreni su za moje katkad lude glazbene ideje. Puno radimo i razina orkestra se, po mojemu mišljenju, dosta promijenila. Stoga možemo izvesti nekoliko važnih simfonija u sljedećoj sezoni: Brucknerovu Sedmu, Beethovenovu Drugu, Schumannovu Treću, Mahlerovu Petu… Sezonu otvaramo Wagnerom - njegovim Prstenom Nibelunga bez riječi. Riječ o orkestralnim dijelovima Prstena za koje je zaslužan slavni dirigent Lorin Maazel. Uz to ide Debussyjev Pelleas i Melisanda bez riječi što je zanimljiv pogled na stvari.


Maestro Rophé najavio je i gostujuće dirigente: Christiana Arminga, Ivana Repušića, Alexeia Ogrintchouka koji predvodi koncert sa solistima-članovima Simfonijskog orkestra HRT-a. Posebno je istaknuo gostovanje proslavljenog japanskog jazz pijanista Makotoa Ozonea za kraj sezone. Najavio je i nastavak suradnje s Muzičkom akademijom u Zagrebu u vidu radionica za mlade dirigente i skladatelje

Galerija
Christian Arming, Foto: Merel Hart/promo
Ivan Repušić, Foto: Jasenko Rasol/HRTAlexei Ogrintchouk, Foto: promo/promoMakoto Ozone, Foto: Kentaro Hisadomi/promo

Ovom prigodom predstavljen je novi rezidencijalni skladatelj HRT-a, Vjekoslav Nježić koji će to biti sljedeće dvije sezone i koji će u tom svojstvu realizirati dvije skladbe, za Zbor i za Simfonijski orkestar HRT-a.

Vjekoslav Nježić i Gordana Krpan

Vjekoslav Nježić i Gordana Krpan

Foto: Renato Brađolica / HRT

Cikluse Sfumato i Kanconijer najavio je šef dirigent Zbora HRT-a Tomislav Fačini.


- Ono što je specfikum ove sezone Zbora i repertoara je možda vremenski raspon koji pokrivamo: od 1610. do onoga što tek treba nastati i u zamislima je skladatelja (Vjekoslava Nježića). Vespro della Beata Vergine Claudija Monteverdija program je koji izvodimo u prosincu i s kojim ćemo gostovati i u Splitu i Rijeci, kao što će i Hrvatska misa Borisa Papandopula koju smo izvodili prošle sezone gostovati u Šibeniku. To je cijela mreža koncerata i programa koji se šire i Zbor dobiva stalno nove pozivnice, kao npr. i ove godine na Varaždinskim baroknim večerima. Važno je da naša sezona ima svoje odjeke i svoje uporište i da se osnažuje kroz koncerte koje organiziraju i drugi, a ne samo mi. U sezoni bih još istaknuo mlade domaće gostujuće dirigente koji se usavršavaju u zborskom slogu i goste koji dolaze sa samog vrha svjetske zborske scene kao što su Stefan Parkman i Daniel Reuss.


Što se tiče ciklusa Kanconijer i četiriju koncerata koji nas očekuju u Dvorani Lisinski, maestro Fačini najavio je Ratni rekvijem Benjamina Brittena u kojemu surađuju zborovi četiriju hrvatskih muzičkih akademija, obilježavanje 150. obljetnice rođenja Blagoja Berse s njegovom operom Oganj u suradnji s HNK u Zagrebu, koncert posvećen francuskim skladateljima Durufléu, Debussyju i Ravelu te obilježavanje 200. obljetnice rođenja Antona Brucknera. U čak dva programa u Kanconijeru sudjeluje Dječji zbor HRT-a što je veliki korak naprijed za taj ansambl, naglasio je maestro Fačini.


Napomenimo i da se pretplate za Majstorski ciklus / ciklus Kanconijer te za cikluse Sfumato / Kanconijer prodaju do 12. listopada na blagajni i preko mrežne stranice Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.


Galerija
Tomislav Fačini , Foto: Renato Brađolica /HRT
Stefan Parkman, Foto: Herbert Sachs/WDR RDaniel Reuss, Foto: Marija Štilinović/HRT

Umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser rekao je kako nas za početak očekuje projekt koji se 'rijetko događa' - Jumbo Big Band. Riječ je o tri big banda – RTV Slovenije, RTV Srbije i HRT-a koji se udružuju u veliki ansambl pod vodstvom Sigija Feigla u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Zahvaljujući posredovanju maestra Pascala Rophéa, i Jazz orkestar HRT-a ostvarit će suradnju s pijanistom Makotoom Ozoneom, osnivačem najpoznatijeg japanskog big banda No Name Horses iz kojega su potekle mnoge zvijezde jazza. U ovoj sezoni svoj autorski koncert imat će član Jazz orkestra HRT-a, bubnjar Janko Novoselić. Nastavlja se i svojevrsna tradicija suradnje s Jazz at Lincoln Center orkestrom, pa ove godine gostuje aranžer, skladatelj i saksofonist Ted Nash.

Galerija
Miron Hauser , Foto: Renato Brađolica /HRT
Sigi Feigl, Foto: Borna Filic/Pixsell Janko Novoselić, Foto: Jasenko Rasol/HRTMakoto Ozone, Foto: promo/promoTed Nash, Foto: promo/promo

Novi umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a je Matija Fortuna koji se sam predstavio. 


- Po struci sam dirigent, ali moj prvi instrument koji sam svirao je tambura, tako da sam i dirigent i tamburaš, na što sam jako ponosan. Sezonu sam osmislio da na neki način pokažemo publici što se sve može na tamburi izvoditi. Prvi koncert posvećen je našem skladatelju Adalbertu Markoviću koji je za tamburaški orkestar napisao više od stotinu kompozicija.


Sezonu čini osam koncerata, te se nastavlja posvetom Josipu Vrhovskom u suradnji sa Zborom HRT-a, talijanskim kanconama, programom posvećenim Balkanu i Panoniji koji spaja tambure i klavir sa skladbama mladih hrvatskih autora… Sezona završava tradicionalnim koncertom mladih glazbenika koji studiraju tamburu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Matija Fortuna

Matija Fortuna

Foto: Renato Brađolica / HRT

Drugi dio predstavljanja sezone bio je posvećen novim diskografskim izdanjima edicije Ligatura koja povezuje Hrvatsku radioteleviziju i Hrvatsko društvo skladatelja. Suradnju i izdanja su predstavile Ivana Kocelj u ime HRT-a te Marija Saraga u ime HDS-a. Riječ je o albumima hrvatskih suvremenih skladatelja: Berislava Šipuša s djelom Pasija i Srećka Bradića čiji prvi autorski album sadrži djela Stabat Mater i Requiem. Na oba albuma izvođači su Zbor HRT-a odnosno Simfonijski orkestar HRT-a, uz soliste. Izdanjima se pridružuje i album Osluškivanja Zbora HRT-a s djelima Srećka Bradića, Frane Paraća, Anđelka Klobučara i Stanka Horvata. 

Galerija
Marija Saraga, Foto: Renato Branđolica /HRT
Berislav Šipuš i Gordana Krpan , Foto: Renato Branđolica /HRTSrećko Bradić, Foto: Renato Brađolica/HRT'Pasija' B. Šipuša, izdanje Ligatura , Foto: promo/promoAutorski CD Srećko Bradić, izdanje Ligatura , Foto: promo/promo'Osluškivanje', Zbor HRT-a, izdanje Ligatura , Foto: promo/promo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!