Simfonijski orkestar HRT-a na MBZ-u

21.05.2021.

16:26

Autor: HRT

MBZ

MBZ

Foto: MBZ / MBZ

Subota, 29. svibnja 2021. u 20 sati

Mala dvorana Doma sportova


Simfonijski orkestar HRT-a

Yalda Zamani, dirigentica

Papandopulo kvartet


John Cage: Four5 (izvodi Papandopulo kvartet)


Michelle Agnes Magalhaes: After Spring, koncert za četiri udaraljkaša i orkestar

Solisti na udaraljkama: Francesco Mazzoleni, Krunoslav Benko, Luis Camacho Monteallegre, Andrea Pedron


Sanda Majurec: Springs, za orkestar


Matko Brekalo: Gaul, za orkestar (praizvedba, narudžba 31. MBZ-a)


Mirela Ivičević: Goldspell (izvodi Papandopulo kvartet)


Ivo Malec: Sigma, za veliki orkestar


Raphaël Cendo: Denkklänge, za orkestar


Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a pridružuje se 31. Muzičkom biennalu Zagreb koji ove godine obilježava 60 godina od utemeljenja. U Maloj dvorani Doma sportova sastaju se, osim vodećih skladatelja suvremene klasične glazbe i Simfonijskog orkestra HRT-a, i dirigentica Yalda Zamani te Papandopulo kvartet, izmjenjujući suvremeni komorni s orkestralnim slogom povezan francuskim programskim zajedničkim nazivnikom.


Upravo će nas Papandopulo kvartet, etabliran kao jedan od najuspješnijih naših komornih sastava i promicatelja suvremene glazbe za saksofon, uvesti u program izvedbom skladbe Four5 vodećeg skladatelja avangardne umjetnosti i glazbe prošloga stoljeća, Johna Cagea. Kvartet saksofona čut ćemo još i u djelu Goldspell splitske skladateljice koja djeluje u Beču, Mirele Ivičević.


Orkestralni program predvodi stručnjakinja na području suvremene izvedbene prakse, istraživačica usmjerena na transdisciplinarni pristup u suvremenoj glazbi i primjenu tehnologije, dirigentica Yalda Zamani koja stiže iz Njemačke i kojoj će ovo biti debi uz Simfonijski orkestar HRT-a i na Muzičkom biennalu Zagreb. Program uokviruju skladbe dvoje gostujućih autora. Prva je koncert za udaraljke i orkestar After Spring brazilske skladateljice Michelle Agnes Magalhaes koja od 2013. djeluje u Parizu surađujući s institutom IRCAM (Institut de recherche et coordination acoustique/musique); kao solisti nastupit će udaraljkaši Simfonijskog orkestra HRT-a: Francesco Mazzoleni, Krunoslav Benko, Luis Camacho Monteallegre i Andrea Pedron. Druga, odnosno posljednja na programu, je Denkklänge Raphaëla Cenda, skladatelja višestruko nagrađivanog za svoj istraživački rad na konceptu tzv. instrumentalne saturacije; Denkklänge, ili „misliti zvukove i misliti kroz zvukove“, praizvedena je 2017. u sklopu festivala Présences Francuskog radija.


Hrvatske autore predstavljaju Sanda Majurec skladbom Springs, temeljenom na principu varijacije, i nastalom na narudžbu 29. MBZ-a 2017., te Matko Brekalo čija se skladba Gaul praizvodi upravo na ovom koncertu, a nastala je upravo pod utjecajem tematike – suradnje MBZ-a i Francuskog instituta.


Simfonijski orkestar HRT-a i MBZ odat će počast i Ivi Malecu, velikanu hrvatske suvremene glazbe u prvoj generaciji nakon Drugoga svjetskog rata, koji se 1961. godine pridružio Milku Kelemenu u osnivanju Muzičkog biennala Zagreb. Na istome je festivalu dvije godine poslije praizvedena njegova Sigma, prema autorovim riječima, rezultat „namjernog spoja velikog, konvencionalnog instrumentalnog tijela s eksperimentalnim tehnikama kompozicije“.


Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatske televizije. U četvrtak, 3. lipnja u 20 sati poslušajte snimku koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.


Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja ulazak će biti moguć samo za 40 prošlogodišnjih pretplatnika Majstorskog ciklusa koji nam među prvima potvrde dolazak na broj telefona 01/634-3549, radnim danom od 9 do 14 sati od ponedjeljka 24. do srijede 26. svibnja. Prijave primamo do popunjenja slobodnih mjesta. Molimo Vas da radi evidencije posjetitelja u dvoranu dođete najkasnije do 19.30, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. 

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!