Happy Birthday, Mister Morgen!

09.01.2023.

12:11

Autor: HRT

Ivo Robić

Ivo Robić

Foto: - / Hrvatska glazbena unija

Srijeda, 1. veljače 2023. u 20 sati

Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti


Happy Birthday, Mister Morgen!

Uz 100. rođendan Ive Robića


Danijel Čačija

Jazz orkestar HRT-a

Miron Hauser, dirigent

I. Robić, I. Robić, ar. Pavel Klimashevsky

Rodni moj kraju


N. Grčević, N. Grčević, ar. Pavel Klimashevsky

Tiho plove moje čežnje 


I. Robić, M. Kinel, ar. Pavel Klimashevsky

Srce laku noć


B. Kaempfert, E. Snyder/C.Singleton, ar. Pavel Klimashevsky

Stranci u noći 


R. Evans, J. Livingston, ar. Pavel Klimashevsky

Mona Lisa


K. P. Moesser, M. Kinel, a. Pavel Klimashevsky

Morgen 


I. Körbler, I. Körbler, ar. Pavel Klimashevsky

Septembar 


Lj. Kuntarić, B. Chudoba, ar. Pavel Klimashevsky

Zamagljen prozor 


Lj. Kuntarić, B. Chudoba, ar. Pavel Klimashevsky

Ta tvoja ruka mala 


D. Pomus, R. Shuman, ar. Pavel Klimashevsky

Sedamnaestgodišnjoj 


I. Robić, M. Kinel, ar. Pavel Klimashevsky

Samo jednom se ljubi 


29. siječnja navršava se sto godina od rođenja najuspješnijeg glazbenika hrvatske popularne glazbe druge polovice 20. stoljeća. Međunarodni uspjeh Ive Robića do danas je ostao nenadmašen na našim prostorima.


Pjevač i skladatelj šlagera, iz rodne Garešnice se, preko Bjelovara gdje je maturirao i Zagreba gdje je učio glazbu i ostvario prve nastupe, vinuo do svjetskih pozornica i diskografa, postavši najuspješniji interpret zabavne glazbe u zemlji i inozemstvu. Tome su svakako doprinijeli njegov ugodan bariton, uzorna dikcija i ozbiljan pristup interpretaciji.


Pobjednik je prvog domaćeg festivala zabavne glazbe, tadašnjeg Natječaja za najbolje plesne melodije 1953. u Zagrebu, sa skladbom Ta tvoja ruka mala, te prvog festivala u Opatiji s pjesmom Mala djevojčica (1958.) koju je otpjevao sa Zdenkom Vučković i bio apsolutni pobjednik prema glasovanju slušatelja svih jugoslavenskih radio postaja! Uspješno je radio prepjeve i svjetskih šlagera. Od 1949. do 1958. objavio je 62 velika singla i tri LP ploče. Snimio je prvu pjevanu solističku LP ploču u SFRJ, za Jugoton, pod nazivom Pjeva vam Ivo Robić, a albume mu objavljuju i češki Supraphon, njemački Polydor i američki Laurie. Svjetski uspjeh postigao je 1960. pjesmom Sutra (Morgen) koja je zauzela visoka mjesta na svjetskim ljestvicama hitova, dosegla milijunsku nakladu i osigurala mu besmrtni nadimak 'Mister Morgen'. Nastavlja nizati međunarodne hitove i uspjehe, među kojima je i Fremde in der Nacht koju je 1966. u SAD-u, kao Strangers in the Night, preuzeo i proslavio Frank Sinatra.


Ta tvoja ruka mala, Serenada Opatiji, Jabuke i trešnje samo su neki od evergreena koji se još uvijek pamte na ovim prostorima, a mnoge je sam napisao: Srce, laku noć, Ja ću doć, Za tobom čeznem, Ne plači, Ko nježni cvijet i Samo jednom se ljubi. Preminuo je u Rijeci 9. ožujka 2000. te do danas ostao najveće ime hrvatske glazbe u međunarodnim okvirima.


Jazz orkestar HRT-a provest će nas kroz njegovu ostavštinu uz gosta Danijela Čačiju koji gradi karijeru uspješnog i nagrađivanog jazz vokalista u europskim središtima. Danijel Čačija iza sebe ima priznanje za najboljeg mladog pjevača časopisa DownBeat (2013.), nagradu Porin za najbolji jazz album uz Jazz orkestar HGM-a (2014.) (i to album na kojem izvodi glazbu Ive Robića u modernim jazz aranžmanima), te nominaciju za nagradu ECHO kao 'pjevač godine'. Rođen u Osijeku, školovao se za klasičnog pijanista na Konzervatoriju u Frankfurtu, a studij ga je potom odveo na Sveučilište u Grazu gdje je stekao diplomu tamošnjeg odsjeka za jazz. Nastupa s raznim jazz formacijama, među ostalim i s vlastitim kvartetom, a glazba Ive Robića zauzima posebno mjesto u njegovu izričaju.


Ulaznice su dostupne po cijeni od 6,50 EUR (48,97 kn) putem sustava ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!