Zbor HRT-a u Osoru: "Hrvatska misa" B. Papandopula

05.07.2021.

15:13

Autor: HRT

Osorske glazbene večeri

Osorske glazbene večeri

Foto: OGV / OGV

Utorak, 20. srpnja 2021. u 21 sat

Crkva Uznesenja Marijina, Osor


Osorske glazbene večeri 


Zbor HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent

Darija Auguštan, sopran

Martina Gojčeta Silić, mezzosopran

Stjepan Franetović, tenor

Robert Kolar, bariton


Boris Papandopulo

Hrvatska misa u d-molu, op. 86, za mješoviti zbor, sopran, alt, tenor i bariton solo a cappella (1939.)

Zbor HRT-a uveličat će otvaranje 46.Osorskih glazbenih večeri izvedbom Hrvatske mise Borisa Papandopula, čime se obilježeva i 30. obljetnica smrti toga glazbenog velikana.


Hrvatsku misu Boris Papandopulo dovršio je 1939. godine. Praizvedena je 1942. u Hrvatskom glazbenom zavodu uz 80. obljetnicu Hrvatskog pjevačkog društva Kolo, kojemu je i posvećena. Uspjeh je bio izniman; izvještavalo se o „snažnom i potresnom djelu“ koje čini „potpunu cjelinu punu snažnih dramatskih akcenata i lirizma“. Iste godine, Državni zavod za narodnu prosvjetu Misu je ocijenio „najboljim djelom oratorijskog značaja“ te nagradio Papandopula.


U programskoj knjižici uz praizvedbu skladatelj je, među ostalim, zapisao: "…želio sam naročito opet istaknuti, da je hrvatska zborna glazba pretežnim dijelom a cappella pjevanje. Naš narod pjeva bez instrumentalne pratnje, a poznata je činjenica da je baš takav način pjevanja za Hrvate karakterističan. (…) Osnovni ugođaj moje Hrvatske mise je duboko religiozan i ozbiljan što već proizlazi iz izbora samog tonaliteta skladbe (d-moll). Taj je tonalitet – uz malo iznimaka – jedinstveno i dosljedno proveden kroz čitavo djelo. (…) Moje je skromno mišljenje, da je ova Hrvatska misa po svojoj glazbenoj i idejnoj koncepciji skladana na svoj poseban i individualan način i da će ona pridonijeti makar maleni kamičak u izgradnji naše vokalne, a naročito duhovne glazbene literature."


Zbor HRT-a izvodio je Hrvatsku misu u ciklusu Sfumato te je izvedba iz 2004. godine i objavljena na CD-u. I tada je u solističkoj postavi sudjelovala Martina Gojčeta Silić, a ovaj put solisti su još Darija Auguštan, Stjepan Franetović i Robert Kolar, pod ravnanjem Tomislava Fačinija.


Više na: 46. Osorske glazbene večeri


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije te na Trećem programu Hrvatskoga radija uz uvodnu emisiju od 20 sati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!