Autentični doživljaj filma "General" Bustera Keatona uz Timothyja Brocka

10:46 / 12.09.2021.

Autor: HRT

Timothy Brock, Simfonijski orkestar HRT-a

Timothy Brock, Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 12. rujna 2021. – Jedinstveno filmsko-koncertno iskustvo priredio je sinoć Simfonijski orkestar HRT-a sa svojim gostom, američkim dirigentom i skladateljem Timothyjem Brockom, na Sunčanoj strani Prisavlja. Na programu je bila projekcija klasika kinematografije, crno-bijele nijeme komedije General iz 1926. režisera i glavnog glumca Bustera Keatona, uz 'živu' glazbenu pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a. 

Autor glazbe upravo je Timothy Brock koji danas važi za vodećeg stručnjaka za glazbu za nijeme filmove, bilo da ju rekonstruira iz postojećih izvora, bilo da ju iznova piše. Uz ostalo, u suradnji s nasljednicima Charliea Chaplina do danas je rekonstruirao glazbu za 12 njegovih filmova. Djeluje i kao skladatelj i kao dirigent, pa redovito dirigira izvedbama uz projekcije filmova te surađuje s filmskim organizacijama i uglednim orkestrima diljem svijeta, među kojima su Lyonski nacionalni orkestar, bečki Konzerthaus, Teatro de la Zarzuela iz Madrida, Briselska filharmonija, Simfonijski orkestar iz Berna, Cineteca di Bologna, La Cinémathèque française i 20th Century Fox. Uz to, autor je i originalnog autorskog opusa.


Za razliku od Charliea Chaplina koji sam pisao glazbu za svoje filmove, Buster Keaton se nije o tome pretjerano brinuo, pa se Timothy Brock, prihvativši se pisanja partiture za Generala 2005. godine, odlučio osloniti na glazbene izvore iz doba Američkog građanskog rata kada se radnja filma odvija te na glazbene žanrove koji su prevladavali 20-ih godina prošloga stoljeća kada je film nastao. Cilj mu je bio, kako je rekao, revitalizirati skladateljske tehnike i izvedbenu praksu toga vremena kako bi dobio što autentičniji zvuk.


„Moj posao je da pokušam udovoljiti redatelju filma, to je umjetnička forma koja glazbom pokušava oživjeti atmosferu filma. Ne stvaramo ništa novo, iako je svaki nastup koji uživo prati film zapravo nova umjetnička kreacija i novo iskustvo za gledatelja,“ skromno je rekao Timothy Brock za Vijesti iz kulture uoči izvedbe.

Osim što oživljava atmosferu filma te nepogrešivo pogađa 'američki' duh vremena, glazba Timothyja Brocka uvelike dočarava zbivanja na ekranu pri čemu su, zahvaljujući i radnji koja je većim dijelom posvećena potjeri vlakova, sekcije i pojedini instrumenti u orkestru dobili znatan prostor za ekspresiju. Ugođaju i efektima su svakako doprinijele i nešto drugačije 'boje' orkestra, koji je za ovu prigodu, osim puhača (flauta, oboa, klarineta, fagota, truba, trombona i tube) te gudača i udaraljki, sadržavao i saksofone, gitaru, čelestu i klavir.


Time se Simfonijski orkestar HRT-a oprostio od Sunčane strane Prisavlja što se tiče ovoga ljeta.


Događaj se mogao pratiti uživo na Prisavlju te u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatske televizije. Snimka je dostupna na platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!