18:45 / 23.03.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska /HRT

Ivan Krpan i Enrico Dindo uz Simfonijski orkestar HRT-a

Ivan Krpan, klavir i Enrico Dindo ispred Simfonijskog orkestra HRT-a na probi u Laubi

Ivan Krpan, klavir i Enrico Dindo ispred Simfonijskog orkestra HRT-a na probi u Laubi

Foto: Marija Štilinović / HRT

Ovog četvrtka, 25. ožujka u 20 sati u Laubi, održat će se koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz Majstorskog ciklusa. Kao solist, uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem šefa dirigenta Enrica Dinda, predstavit će se naš mladi i nagrađivani pijanist Ivan Krpan. Koncert se održava bez publike, u skladu s epidemiološkim mjerama, uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija i Trećem programu Hrvatske televizije.

Na programu su djela bečkih klasičara – Ludwiga van Beethovena i Wolfganga Amadeusa Mozarta te njihovog splitskog, nešto starijeg, suvremenika Julija Bajamontija.

- Repertoarom smo htjeli naglasiti virtuoznost Ivana Krpana. Uvijek nam je drago istaknuti sjajne domaće glazbenike što Ivan uistinu jest – kazao je maestro Dindo.

Mozartov 27. koncert za klavir i orkestar u B-duru, KV 595 odabrali su zajedno, a kako je to njegov posljednji klavirski koncert koji je napisao pred kraj svog života izrazito je zanimljiv. Ostatak programa odabran je tako da odgovara i vremenu Mozarta ali i sadašnjem trenutku u kojem koncerti bez publike ne mogu trajati predugo.

- Beethovena uvertira Koriolan nadahnuta je likom tog velikog rimskoga vojskovođe iz 5 stoljeće koji na pak nadahnjuje svojom hrabrošću koja izuzetno bitna u ovom trenutku u kojem živimo. Svi se sa svojom hrabrošću moramo boriti protiv pandemije.

- Treći dio koncerta je posvećen Bajamontiju – splitskom skladatelju koji je živio krajem 18. stoljeća te uz to što je bio skladatelj je bio i liječnik (na temelju svojega iskustva u suzbijanju epidemije kuge napisao vrijedno medicinsko djelo - Povijest kuge u Dalmaciji 1783-1784., op-a). Na neki način njegovom Simfonijom u C-duru tako ovaj koncert posvećujemo svim junacima ove pandemije – osobito zdravstvenim djelatnicima. – naglasio je maestro Dindo. Ivan Krpan niže uspjehe i priznanja i u domovini i u inozemstvu, a osobitu pažnju međunarodne javnosti privukao je 2017. pobjedom na prestižnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu u Italiji, što mu je donijelo niz angažmana, poput nastupa u Italiji, Njemačkoj, Japanu, Južnoj Koreji. Iza sebe ima koncerte u nekim od najuglednijih glazbenih središta, Leipzigu, Münchenu, Weimaru, Londonu i St. Peterburgu, a u Berlinu je za etiketu Idagio snimio i svoj prvi nosač zvuka.

- Ove godine imao sam manje koncerata, ali drago mi je da imam priliku surađivati s maestrom Dindom kojeg poznajem s pozornice jer sam bio na puno koncerata kada je on ili dirigirao ili nastupao kao solist. Sada napokon imamo priliku zajedno svirati.

- Mozart uvijek postavlja, rekao bih, zanimljive zahtjeve za sve svirače pogotovo za pijaniste… To je glazba u kojoj je , čini mi se, najbitnije slušati jedni druge. Odnos između instrumenata u orkestru i klavira, ta komunikacija, živost je pravi zahtjev... čuti sve te glasove, biti na razini i ostvariti glazbeni dijalog.

Unatoč, zbog poštivanja epidemioloških mjera, neuobičajenoj razdaljini među glazbenicima i postavljenim pleksiglas-barijerama Simfonijski orkestar HRT-a, maestro Dindo i mladi pijanist Ivan Krpan uspješno dijele radost zajedničkog muziciranja te nadaju da će uspješno prenositi radost glazbe i svim gledateljima i slušateljima Trećeg programa Hrvatskog radija i Hrvatske televizije.

- Za nas je najvažnije da možemo svirati, da možemo nastupati, da možemo tu glazbu dijeliti s onima kojima je ona potrebna – zaključio je maestro Dindo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!