16:10 / 29.04.2022.

Autor: HRT

Nagrada HAZU Mladenu Tarbuku za djelo "Sinfonia"

Mladen Tarbuk, Simfonijski orkestar HRT-a, Pierre-André Valade

Mladen Tarbuk, Simfonijski orkestar HRT-a, Pierre-André Valade

Foto: Dinko Bažulić / HRT

Zagreb, 29. travnja 2022. – Danas su u Palači HAZU dodijeljene nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.


Nagradu HAZU za područje glazbene umjetnosti i muzikologije dobio je Mladen Tarbuk za skladbu Sinfonia, nastalu na narudžbu Hrvatske radiotelevizije i praizvedenu na koncertu iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a u sklopu Muzičkog biennala Zagreb 27. travnja 2017. godine. Izvedbu je predvodio Pierre-André Valade.


Mladen Tarbuk u toj je koncertnoj sezoni, 2016/2017, bio rezidencijalni skladatelj HRT-a, te je u povodu praizvedbe zapisao:


Sinfonia kroz tri kontrastna stavka pripovijeda priču o mom naraštaju. Prvi stavak evocira mučne borbe, duhove mnogih koji više nisu među nama. Drugi stavak govori o uzaludnosti tih borbi. Stalno vraćanje uzbuđenog recitativa solo viola utvrđuje beznađe vraćanja u nepopravljivu i neizmjenjivu prošlost. Treći stavak traži utjehu u rekombinaciji motiva prošlosti, koju progone žustri tempo i čelični ritam, prekidan dva puta blues epizodama. Završna sinteza objedinjuje duhove prošlosti i motoričku temu trećeg stavka. Cijelo djelo je nastalo iz zova trublji s početka prvog stavka: njihov prirodni rast ostvaren nizanjem Fibonaccijevih brojeva predstavlja uzorak po kojem se grade ostale teme, kao i makroforma djela.“


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!