Opera "Porin" Vatroslava Lisinskog na trostrukom nosaču zvuka

28.01.2021.

16:27

Autor: HRT

Porin, naslovnica CD-a

Porin, naslovnica CD-a

Foto: G. A. D. Produkcija / HRT

Objavljivanjem trostrukog CD-a na kojemu je zabilježena opera Porin Vatroslava Lisinskog, Hrvatska radiotelevizija nastavila je projekt trajnog bilježenja važnih hrvatskih opera u izvornim verzijama; nakon prve hrvatske opere, Lisinskijeve Ljubavi i zlobe, te Nikole Šubića Zrinjskog Ivana pl. Zajca, na nosaču zvuka objavljena je i cjelovita verzija Porina

Riječ je ujedno o projektu proizašlom iz aktivnosti tijekom 2019. godine kada se obilježavala 200. obljetnica skladateljeva rođenja. Krajem ožujka te godine, u ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a opera Porin izvedena je koncertno pod vodstvom maestra Pavla Dešpalja.


S podnaslovom „viteška opera u pet činova”, opera se temelji na događajima iz 10. stoljeća s područja Dalmacije, koje je zabilježio bizantski car Konstantin Porfirogenet u djelu De administrando imperio. Priču iz rane povijesti Hrvata o knezu Porinu koji predvodi Hrvate pobunjene protiv franačke uprave i njihovog vođe Kocelina što rezultira oslobođenjem i pokrštavanjem, u libreto je oblikovao Dimitrija Demeter pridodavši svojoj verziji i ljubavnu priču. Lisinski je veći dio opere napisao u Pragu, gdje je otišao na trogodišnje glazbeno školovanje nakon uspjeha svoje prve opere Ljubav i zloba. Dovršio ju je u Zagrebu 1850., no za života je nije čuo u cijelosti; praizvedena je tek 43 godine nakon njegove smrti, 1897. Tadašnja brojna publika iskazala je oduševljenje i odala počast gotovo zaboravljenom skladatelju.


Pavle Dešpalj u Dvorani Lisinski 28. ožujka 2019.

Pavle Dešpalj u Dvorani Lisinski 28. ožujka 2019.

Foto: Dario Njavro / HRT

„Izvedba je važna po tome što mu se na 200. godišnjicu rođenja ukazuje konačno velika čast da mu se izvode mnoga djela, a ovo je jedno od njegovih najvažnijih. Počašćen sam što sam imao priliku to napraviti s ovako sjajnim ansamblom”, rekao je maestro Pavle Dešpalj prigodom izvedbe. 


Osim Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, predvodio je i ansambl nekih od naših najboljih vokalnih umjetnika: prvake zagrebačke Opere, tenora Stjepana Franetovića (Porin) i baritona Ljubomira Puškarića (Kocelin); članicu Berlinske državne opere, sopranisticu Evelin Novak (Zorka); nacionalnu opernu prvakinju, sopranisticu Kristinu Kolar (Irmengarda); nacionalnog opernog prvaka basa Luciana Batinića (Sveslav), uz mezzosopranisticu Irenu Parlov (Klotilda) i tenora Sinišu Galovića (Klodvig).

Izvedba opere "Porin" 28. ožujka 2019.

Izvedba opere "Porin" 28. ožujka 2019.

Foto: Dario Njavro / HRT

Isti izvođači sudjelovali su i na studijskom snimanju opere u Dvorani Lisinski, te je, godinu dana nakon izvedbe, snimka bila spremna za objavljivanje na nosaču zvuka. No, kao što nam je poznato, nastupila je pandemija sa svim ograničenjima i restrikcijama koje nosi suživot s takvom situacijom te je aktivna i opsežna promocija koju takvo izdanje zaslužuje, morala izostati. Podsjećamo stoga na izdanje koje uključuje tri CD-a, raskošnu vizualnu opremu (koja putem glagoljičkog slova P, ptice kao simbola mira i slobode te stilizacije kamena tematizira glavnog lika, mjesto, razdoblje i poruku radnje opere), kao i temeljitu tekstualnu opremu koja uključuje sadržaj opere, esej Porin ili kako je nastala prva hrvatska velika opera, libreto i biografije izvođača, i to dvojezično, na hrvatskom i engleskom.


Za koncept izdanja, vizualni identitet, dizajn i autorske tekstove zaslužna je G. A. D. Produkcija, tonski majstor bio je Božidar Pandurić, a glazbeni producent Krešimir Seletković. Izdavač je Hrvatska radiotelevizija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!