Porin za najbolju izvedbu klasične glazbe Simfonijskom orkestru HRT-a

08:28 / 25.03.2022.

Autor: HRT

Povijesni koncert, naslovnica

Povijesni koncert, naslovnica

Foto: G. A. D. Produkcija / HRT

Na dodjeli 24. ožujka 2022. u Osijeku, Simfonijski orkestar HRT-a dobio je nagradu Porin u kategoriji 'najbolja izvedba klasične glazbe', za izvedbu Simfonijskog scherza Svetislava Stančića. Izvedba je studijski snimljena 2016. godine pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja te uvrštena na album Povijesni koncert 1916.: stoljeće poslije objavljen u izdanju HRT-a 2021. 


Pavle Dešpalj jedan je od šestorice dirigenata s kojima se Simfonijski orkestar HRT-a, uz dvije solistice, udružio za potrebe izdanja koje prvi put na nosaču zvuka donosi rekonstrukciju jednog od najpoznatijih događaja u povijesti hrvatske glazbe – koncerta održanog 5. veljače 1916. u Hrvatskom narodnom kazalištu. Riječ je o suvremenim izvedbama djela šestoro hrvatskih skladatelja, čije je predstavljanje javnosti prije više od sto godina bila prava senzacija za hrvatski glazbeni život, a čiji su odjeci i danas vidljivi.


Ova nagrada je tim značajnija budući da je maestro Dešpalj u tri navrata bio šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a te doživotni počasni šef dirigent, a između tih angažmana i nakon njih redovito se i rado odazivao suradnjama s orkestrom. Zajednički rad i ranije su pratile nagrade Porin: primjerice peterostruki album Stjepan Šulek (1914. – 1986.): 8 simfonija zaslužio je nagrade za izvedbu i najbolji tematsko–povijesni album 2014., a izvedba Dešpaljeva Koncerta za alt saksofon i orkestar, uz solista Gordana Tudora pod ravnanjem Pavla Dešpalja također je nagrađena u kategoriji 'najbolja izvedba klasične glazbe' 2016.


I posljednji projekt maestra Dešpalja, koncertna izvedba i snimanje opere Porin Vatroslava Lisinskog 2019., bio je uz Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a. Maestro Dešpalj preminuo je 16. prosinca 2021. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!