Roman Simović i Ivan Repušić predvodili bogatstvo solističkog i orkestralnog muziciranja

13:37 / 08.04.2022.

Autor: HRT

Roman Simović, Ivan Repušić, Simfonijski orkestar HRT-a

Roman Simović, Ivan Repušić, Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 8. travnja 2022. – Sinoćnji pretposljednji ovosezonski koncert u Majstorskom ciklusu ponovno je udružio sjajne glazbenike, violinista Romana Simovića i dirigenta Ivana Repušića sa Simfonijskim orkestrom HRT-a. Četvrti zajednički nastup donio je izvedbu Koncerta za violinu i orkestar Borisa Papandopula i simfonijsku suitu Šeherezada Nikolaja Rimski-Korsakova.

Bogatstvo solističkog i orkestralnog muziciranja bila je svojevrsna nit vodilja sinoćnjeg doživljaja u Dvorani Lisinski koji je započeo Roman Simović kao solist u spomenutom Papandopulovu Violinskom koncertu. Antologijsko djelo dovršeno 1943., u prošlosti se izvodilo mahom u skraćenoj verziji te je tek u novije vrijeme zaživjelo u punom trajanju od 50-ak minuta. To možemo zahvaliti notnom izdanju rekonstruirane verzije objavljenom 2006. za HDS/Cantus koju su koncertno predstavila (i snimila) nekolicina violinista (Goran Končar, Sidonija Lebar, Dan Zhu).


Sada je izvedba povjerena Romanu Simoviću, koji osim što svojom vještinom kao solist zadivljuje publiku diljem svijeta, djeluje i kao koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra.


„Koncert je vrlo jasan, romantičan, s balkanskim ritmovima, melosom, ima predivne melodije, harmonije. Možda na trenutke djeluje razvučeno, ali mislim da smo konačno dobili jako dobru formu. Djelo je vrlo jasno i za publiku, i siguran sam da će ljudi uživati. Ja sam već počeo uživati što je isto važno, jer onda mogu te emocije prenijeti na publiku“, rekao je Simović za HRT uoči nastupa.


Doista je bio užitak slušati lakoću virtuoznosti i muzikalnosti kojom je na svojoj violini Antonija Stradivarija iz 1709. razotkrio Papandopulov rukopis u interakciji sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod sigurnim vodstvom maestra Ivana Repušića. Odobravanju publike odazvao se izvedbom prvoga stavka iz 4. sonate za solo violinu Eugènea Ysaÿea.


Šef dirigent Orkestra Minhenskog radija i prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu, Ivan Repušić, osim što neumorno niže međunarodne uspjehe i priznanja, rado promovira hrvatsku glazbu u svijetu te se uvijek rado odaziva nastupima uz Simfonijski orkestar HRT-a.


„Posebno mi je drago da jedno velebno hrvatsko djelo imamo priliku izvesti sa sjajnim međunarodno priznatim umjetnikom, violinistom Romanom Simovićem. Time djelo dobiva još jednu dodatnu dimenziju. Ponosni smo i sretni da smo dobili tu priliku i nadam se, u budućnosti, da će još više biti na repertoaru, ne samo hrvatskih orkestara, već da ćemo pronaći način da ga promoviramo i u inozemstvu“, rekao je maestro Repušić uoči nastupa, istaknuvši da je u planu i snimanje sa Simovićem.


Ivan Repušić i Roman Simović surađuju već desetak godina; sa Simfonijskim orkestrom HRT-a prvi su se put udružili 2016.


„Ono što me blisko veže s njim, kao umjetnikom i prijateljem, je naša suradnja u Zadru gdje već skoro deset godina kontinuirano radimo barem jedan ili dva koncerta godišnje u kojem Roman u prvome dijelu svira kao solist, a u drugome kao koncertni majstor, budući da je on i počasni koncertni majstor Zadarskog komornog orkestra“, istaknuo je još Ivan Repušić koji je u drugome dijelu predvodio izvedbu simfonijske suite Šeherezada Nikolaja Rimski-Korsakova.


Riječ je o najpopularnijem i najizvođenijem ostvarenju Rimski-Korsakova za koje se nadahnuo fantastičnim svijetom priča iz 1001 noći, orijentalnim i ruskim motivima, ali i tematikom mora. Sve te elemente zaogrnuo je raskošnim smislom za orkestraciju stvorivši mozaik od četiriju stavaka simfonijske suite. Interpretativno, djelo postavlja znatne zahtjeve pred orkestar i dirigenta, među ostalim i zbog velikog broja pojedinih solističkih nastupa u kojima su se istakli članovi Simfonijskog orkestra HRT-a predvođeni koncertnom majstoricom, violinisticom Mirjam Pustički Kunjko, čiji je solo, tema Šeherezade, svakako bio u prvome planu.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi i Slušaonici Trećeg programa Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!