Suradnja triju institucija za istinski glazbeno-scenski spektakl: Posvećenje proljeća

12.05.2023.

11:29

Autor: HRT

Simfonijski orkestar HRT-a, Balet HNK Ivana pl. Zajca, Pascal Rophé

Simfonijski orkestar HRT-a, Balet HNK Ivana pl. Zajca, Pascal Rophé

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 12. svibnja 2023. - Hrvatska radiotelevizija, Koncertna Dvorana Vatroslava Lisinskog i Balet Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke, sinoć i preksinoć predstavili su jedinstveni zajednički pothvat – dvije veličanstvene glazbeno-scenske izvedbe baleta Posvećenje proljeća Igora Stravinskog. Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Pascala Rophéa te baletni ansambl HNK Ivana pl. Zajca u koreografiji Maše Kolar, uz dramaturšku i koreografsku asistenticu Maju Marjančić te oblikovatelja svjetla Nuna Salsinhu bili su protagonisti projekta koji je za potrebe izvedbe izmijenio i poznati nam izgled dvorane Lisinski!

Na programu koji je uključio 130 izvođača na proširenoj pozornici dvorane - čak 112 članova orkestra te 18 članova ansambla riječkog Baleta - osim baletne izvedbe Posvećenja proljeća, bili su i Menuet antique te Bolero Maurice Ravela. Riječ je bila o koncertnim izvedbama koje orkestar, pojedine njegove dionice i soliste, predstavljaju u punom sjaju, što su sinoć potvrdile nesputane ovacije brojne publike. Zanimljivo je da su oba djela vezana uz plesni pokret, a Bolero je izvorno i bio osmišljen s koreografijom te je ta verzija, praizvedena 1928., a rekonstruirana nedavno prema izvornim rukopisima, predstavljena ovom prigodom. Upravo je repertoar s početka 20. stoljeća ono što maestro Pascal Rophé ističe kao svoj omiljeni, a razumljivo je da su repertoarna djela Muricea Ravela njemu kao Francuzu izuzetno bliska. Slično je i s Posvećenjem proljeća Igora Stravinskog praizvedenog 1913. u Parizu.


„Puno sam puta dirigirao Posvećenje proljeća, i to mi je veliko zadovoljstvo. Nekoliko puta sam radio i izvedbe s plesačima. To je uvijek izuzetno iskustvo, jer dijelimo tu energiju zajedno. Ova glazba je čista energija. Izazovi su različiti, orkestar je jako velik, ritam je kompleksan, no to je danas repertoarno djelo, orkestar visoke razine ga mora moći izvoditi. To je živa glazba, ima nekih odmaka koje za plesače mogu nekada biti izazov... Mislim da orkestar daje plesačima energiju i obratno”, rekao je maestro Rophé gostujući u emisiji Svijet glazbe Trećeg programa Hrvatskoga radija.

Galerija
Simfonijski orkestar HRT-a, Pascal Rophé, izvedba 10.05.2023., Foto: Jasenko Rasol/HRT
Simfonijski orkestar HRT-a, Pascal Rophé, Foto: Jasenko Rasol/HRTPascal Rophé, Foto: Jasenko Rasol /HRTSimfonijski orkestar HRT-a, Balek HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Foto: Jasenko Rasol/HRTBalet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Foto: Jasenko Rasol/HRTBalet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTSimfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTBalet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTBalet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Simfonijski orkestar HRT-a, Pascal Rophé, Foto: Jasenko Rasol/HRTPosvećenje proljeća , Foto: Jasenko Rasol/HRTSimfonijski orkestar HRT-a, Balet HNk Ivana pl. Zajca Rijeka, Pascal Rophé, Foto: Jasenko Rasol/HRT

Balet riječkog HNK donio je u ovu suradnju iskustvo od tri sezone izvedbi Posvećenja proljeća u vlastitoj kući uz snimku glazbe, a sada su uz sebe imali živi orkestar, što je poseban izazov.


„Meni je bila velika čast, ali i veliki izazov da razumijem glazbu. Imala sam tu sreću da me u mojoj plesačkoj karijeri Posvećenje proljeća prati. Plesala sam ga u dvije različite koreografije tako da sam prvo shvatila glazbu kroz tuđe koreografije da bi se unazad tri godine počela i sama baviti tom partiturom i sadržajem, ovog puta u ulozi koreografkinje. Mislim da smo bili dovoljno spremni da se prepustimo trenutku kojega čini glazba uživo, jer glazba uživo zahtijeva od umjetnika, plesača, da budu prisutniji nego što to inače jesu kada izvode uz snimku. Glazba uživo je jedna druga dimenzija. Djelo nije potpuno ako se ne izvodi s glazbom uživo – nije pravo glazbeno-scensko djelo već samo scensko. Sada se pružila prilika da se spojimo i nađemo mjesto, a to je Lisinski koji je akustički i prostorno idealan za istovremenu izvedbu plesa i orkestra”, otkrila je koreografkinja, ujedno i ravnateljica riječkog Baleta, Maša Kolar, pojasnivši i da se uz asistenciju Maje Marjančić odlučila na pristup podređivanja koreografije prirodi, „i to faunističkom svijetu prirode”.


Galerija
Pascal Rophé, Simfonijski orkestar HRT-a, 11.05.2023., Foto: Jasenko Rasol/HRT
Mirjam Pustički Kunjko, Pascal Rophé, Foto: Jasenko Rasol/HRTPascal Rophé, Mirjam Pustički Kunjko, Foto: Jasenko Rasol/HRTSimfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTPascal Rophé, Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTBalet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTBalet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTPascal Rophé, Balet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Foto: Jasenko Rasol/HRTBalet HNK Ivana pl. Zajca, Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTSimfonijski orkestar HRT-a, Balet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Pascal Rophé, Foto: Jasenko Rasol/HRT

Čini se da su se upravo sada stvorile idealne okolnosti u kojima je moguće ostvariti (vjerojatno) prvu baletnu izvedbu Posvećenja proljeća u Hrvatskoj uz orkestar uživo, 110 godina nakon praizvedbe – suradnjom triju spomenutih velikih institucija i iskusnih umjetnika.


„Ako je ovo bila prva baletna predstava Posvećenja proljeća uz živu orkestralnu izvedbu u Hrvatskoj, možemo pretpostaviti da bi do sljedeće moglo proći još 110 godina. Tako da je ovo zaista bila jedinstvena, životna, prilika da se kod nas kultno djelo Igora Stravinskog doživi u punini sinergije plesne i glazbene umjetnosti. Dvije večeri pred punim tribinama i televizijskim kamerama, u akustički sjajnoj dvorani bez stolaca u parteru, bile su trijumf zajedništva i kompetencije, trijumf timskog rada triju institucija te znanja i talenta plesača Baleta HNK Ivana pl. Zajca i glazbenika Simfonijskog orkestra HRT-a na čelu s dvoje iznimnih umjetnika: Mašom Kolar i Pascalom Rophéom. Program kojim bi se ponosilo bilo koje kulturno središe u svijetu, kruna je glazbene sezone i svakako vrhunac prvog Majstorskog ciklusa pod Rophéovim vodstvom“, zaključuje Ivana Kocelj, rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi te u Slušaonici Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!