Opernim gala programom svečano zatvorene 73. Dubrovačke ljetne igre

26.08.2022.

11:08

Autor: HRT

Zatvaranje 73. Dubrovačkih ljetnih igara

Zatvaranje 73. Dubrovačkih ljetnih igara

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Već godinama neizostavan nositelj svečanosti zatvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, Simfonijski orkestar HRT-a uveličao je i sinoćnje zatvaranje 73. izdanja ovoga festivala, 25. kolovoza 2022. Orkestar je predvodio naš, trenutačno u svijetu najtraženiji i najuspješniji dirigent, maestro Ivan Repušić. Šef dirigent Minhenskog radijskog orkestra i prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu te donedavni glazbeni ravnatelj Državne opere Donje Saske u Hannoveru (među ostalim i ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara od 2009. do 2012.) uvijek se rado vraća na hrvatske koncertne podije. Ovaj put predvodio je je operni gala program sa svjetskom opernom senzacijom, rumunjskom sopranisticom Adelom Zaharijom te našim sjajnim mladim tenorom, Filipom Filipovićem.

Kako i priliči, na programu su bile neke od najatraktivnijih i najljepših točaka opernog repertoara u kojima su zablistali svi izvođači. Jedna od zanimljivosti bio je odabir uvertire operi Zampa, danas gotovo zaboravljenoj komičnoj operi francuskog skladatelja Ferdinanda Hérolda, koja se pokazala kao sjajan, energični uvod u svečanost.


Slijedio je Julijin valcer iz opere Romeo i Julija Charlesa Gounoda u kojemu je svu raskoš svojega soprana najavila Adela Zaharia, a pravo oduševljenje izazvao je i nastup Filipa Filipovića u Nemorinovoj ariji Una furtiva lagrima iz drugog čina opere Ljubavni napitak Gaetana Donizettija.


Nadalje, Lucijina arija Regnava nel silenzio iz Donizettijeve opere Lucia di Lammermoor, Osmi slavenski ples u g-molu Antonína Dvořáka te arija Rusalke Měsíčku na nebi hlubokém iz Dvořákove opere Rusalka, kao i glasovite točke iz pera Giuseppea Verdija (Alfredova arija De' miei bollenti spiriti iz Traviate, Ballabile iz opere Macbeth, duet Violette i Alfreda Parigi, o cara iz Traviate, uvertira operi Moć sudbine te Violettina scena É strano! - Sempre libera iz Travijate) potvrdile su sjajan odabir izvođača na oduševljenje publike ispred dubrovačke Katedrale, a zacijelo i one koja je koncert pratila u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija i Prvom programu Hrvatske televizije. 


Snimke prijenosa dostupne su na platformi HRTi.


Galerija
Adela Zaharia, Ivan Repušić, SImfonijski orkestar HRT-a, Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Filip Filipović, Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Grgo Jelavić/PixsellFilip Filipović, Adela Zaharia, Foto: Grgo Jelavić/PixsellZatvaranje 73. Dubrovačkih ljetnih igara, Foto: Grgo Jelavić/PixsellZatvaranje 73. Dubrovačkih ljetnih igara, Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!