Dubravka Šeparović Mušović i Tomislav Fačini uz Simfonijski orkestar HRT-a

23.04.2021.

13:22

Autor: HRT

Dubravka Šeparović Mušović

Dubravka Šeparović Mušović

Foto: promo / promo

Četvrtak, 6. svibnja 2021. u 20 sati

Mala dvorana Doma sportova


Simfonijski orkestar HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent

Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran


Paul Hindemith

Mathis der Maler / Slikar Mathis, simfonija

Engelkonzert / Anđeoski koncert

Grablegung / Sahranjivanje

Versuchung des heiligen Antonius / Iskušenje svetog Antuna


Gustav Mahler

Rückert-Lieder / Rückertove pjesme, za glas i orkestar

Liebst du um Schönheit / Ljubiš li zbog ljepote

Ich atmet’ einen linden Duft! / Udisao sam blag miris!

Blicke mir nicht in die Lieder! / Ne gledaj mi u pjesme!

Um Mitternacht / U ponoć

Ich bin der Welt abhanden gekommen / Izgubljen sam u svijetuKoncert u ciklusu Kanconijer u četvrtak, 6. svibnja, Simfonijski orkestar HRT-a održat će u Maloj dvorani Doma sportova, pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, uz sudjelovanje mezzosopranistice Dubravke Šeparović Mušović.


Slikar Mathis jedno je od najslavnijih simfonijskih ostvarenja njemačkog skladatelja Paula Hindemitha. Napisao ga je 1934. tijekom rada na istoimenoj operi na molbu dirigenta Wilhelma Furtwänglera koji ga je namjeravao izvoditi na nadolazećoj turneji uz Berlinsku filharmoniju. Hindemith se odlučio podijeliti materijal s operom tako da je napisao simfonijske stavke koji su se mogli iskoristiti i u operi. Simfoniju su praizveli Berlinska filharmonija i Furtwängler 12. ožujka 1934. u Berlinu, no iako je u javnosti bila dobro prihvaćena, vlada Trećeg Reicha oštro se protivila izvođenju Hindemithove glazbe smatrajući je protivnoj nacionalsocijalističkoj ideologiji. Opera Slikar Mathis, čija radnja tematizira umjetnikovu dužnost da slijedi svoj poziv i viziju unatoč nepovoljnim političkim okolnostima, naposljetku se praizvela 1938. u Zürichu u Švicarskoj, gdje je Hindemith i emigrirao.


Nacionalna operna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Dubravka Šeparović Mušovićosim na nastupima u matičnoj kući, potvrdila se kao jedna od naših najtraženijih opernih i koncertnih interpretkinja. U njezinu koncertnom repertoaru posebno mjesto zauzimaju djela Gustava Mahlera. Njegovih pet pjesama na stihove njemačkog romantičkog pjesnika Friedricha Rückerta osobit su izazov kako zbog jednostavnog jezika poezije kojom se iskazuju najdublja emotivna i duševna stanja tako i zbog suptilnog nadopunjavanja glasa i orkestra i jedinstvene ekspresije svake pjesme. Praizvedba prvih četiriju pjesama 1905. godine u maloj, Brahmsovoj dvorani bečkog Musikvereina, izabranoj upravo da se naglasi intimnost glazbe, bio je senzacionalni događaj budući da je bila riječ o tada revolucionarnom konceptu Lieda s orkestrom.


Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja na ovome koncertu, ulazak u Malu dvoranu Doma sportova bit će moguć samo za 100 prošlogodišnjih pretplatnika Majstorskog ciklusa i ciklusa Sfumato koji nam među prvima potvrde dolazak na broj telefona 01/634-3549, radnim danom od 9 do 14 sati, od utorka 27. travnja do utorka 4. svibnja. Prijave primamo do popunjenja slobodnih mjesta. Molimo vas da radi evidencije posjetitelja u dvoranu dođete najkasnije do 19.30, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. 


Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija i Trećem programu Hrvatske televizije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!