Autorska večer i 90. rođendan Zlatka Potočnika

09.03.2021.

13:40

Autor: HRT

Zlatko Potočnik u vrijeme kada je bio član Tamburaškog orkestra HRT-a

Zlatko Potočnik u vrijeme kada je bio član Tamburaškog orkestra HRT-a

Foto: nepoznat / HRT

Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda svoju sezonu ciklusa U ozračju tambure nastavlja snimanjem u Studiju Anton Marti na HRT-u u terminu koncerta, u nedjelju, 14. ožujka u 20 sati. Koncert će se zabilježiti za radio i za televiziju, a program je posvećen doajenu hrvatske tamburaške glazbe - skladatelju, instrumentalistu, aranžeru i voditelju tamburaških ansambala Zlatku Potočniku i njegovoj 90. životnoj obljetnici.

Rođen 1931. u Zagrebu, Zlatko Potočnik od studentskih se dana bavi glazbom. Bio je voditelj brojnih kulturno-umjetničkih društava, dao značajan doprinos diskografiji te ostavio bogat opus skladbi i aranžmana za tambure. Na Hrvatsku radioteleviziju stigao je 1970. te bio dugogodišnji član Tamburaškog orkestra HRT-a, a od 1984. do 1991. i glazbeni producent.


Maestro Siniša Leopold rado se sjeća suradnji sa starijim kolegom: „Zlatka Potočnika upoznao sam prije gotovo pola stoljeća. Bilo je to 1976. godine na festivalu panonskih pjesama u Požegi. On je već tada bio poznati aranžer i skladatelj, ali i istaknuti svirač Tamburaškog orkestra HRT-a. U to vrijeme bio sam najmlađi član orkestra, a Zlatko je malo pomalo preuzimao uredničke funkcije, nešto kasnije i djelatnosti glazbenog producenta koje je obnašao sve do odlaska u mirovinu. Godine 1985. postao sam šef dirigent orkestra, a Zlatko je dugi niz godina bio glazbeni producent i moj najbliži suradnik. Često smo izmjenjivali naša iskustva i spoznaje: ja kao mladi akademac, a Zlatko kao svestrani glazbenik s puno utakmica u nogama… Od njega se moglo puno toga interesantnog čuti i naučiti. Oduvijek je koketirao s jazzom i drugim tada neuobičajenim izričajima na tamburi i na taj način širio tamburaške okvire.


Zlatko Potočnik je jedan od osnivača Ladarica, nekadašnji istaknuti svirač Lada i dugogodišnji bugarist Tamburaškog orkestra HRT-a. Nema aranžera koji je napisao više tamburaških uradaka od njega. Zlatkove skladbe izvode orkestri diljem Hrvatske i svijeta. Još uvijek je aktivan kao voditelj, aranžer, skladatelj i solist u svome kvintetu, a tek mu je devedeseta…“


Zlatko Potočnik (u sredini) na jednom od televizijskih snimanja

Zlatko Potočnik (u sredini) na jednom od televizijskih snimanja

Foto: nepoznat / HRT

Sa svojim ansamblom – Kvintetom Zlatka Potočnika – i sâm slavljenik sudjelovat će na koncertu, a njemu u čast, uz Tamburaški orkestar HRT-a i maestra Sinišu Leopolda, zapjevat će i Iva Piler i Miroslav Živković, te zasvirati Marjan Krajna na harmonici i Viktor Čižić za klavirom. Na programu će biti dakako skladbe iz opusa Zlatka Potočnika, od kojih su mnoge istinski evergreeni tamburaške glazbe: Slavonski kirvaj, Lovranski maroni, Podravska jesen, Hodi picek, Lepi bregi zeleni, Elegija, Tri glazbene minijature, Mala uspavanka, Zimska priča, Bećarska dokolica, Rudi zora slavonska, Bećarska Mozart kugla, Sako delo konec ima, Zagrebačke sličice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!