Emotivno slavlje Kićine glazbe uz Tamburaški orkestar HRT-a i goste

25.10.2021.

12:40

Autor: HRT

Koncert u sjećanje na Krunoslava Kiću Slabinca

Koncert u sjećanje na Krunoslava Kiću Slabinca

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 25. listopada 2021. – Otiš'o je s mirisima jutra jedna je od mnogobrojnih nezaboravnih pjesama Krunoslava Kiće Slabinca – njome je sinoć otvoren koncert Tamburaškog orkestra HRT-a i gostiju pod vodstvom maestra Siniše Leopolda u čast tome izuzetnom i svestranom glazbeniku uoči prve obljetnice njegove smrti. 

Napustio nas je 13. studenoga prošle godine; još pamtimo njegov posljednji nastup s Tamburaškim orkestrom HRT-a 14. listopada 2018. na istome mjestu, u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u. Upravo taj je koncert trebao biti uvod za veliku proslavu Kićine iznimne karijere; nažalost to se nije ostvarilo… No, sinoć su se, uz Tamburaški orkestar HRT-a, okupili sjajni izvođači, vokalni solisti, poznavatelji tamburaške glazbe i Kićina stvaralaštva, kako bi se prisjetili njegova opusa: Jacques Houdek, Ivana Kindl, Zrinka Posavec, Antun Stašić, Stanko Šarić i Boris Ćiro Gašparac.


„Kićo nam je podario bogatu ostavštinu brojnih pjesama koje su obilježile niz generacija. Kao autor i nenadmašni interpretator, stvarao je i oblikovao glazbu različitih žanrova, od rocka i zabavnih evergreena, pa do božićnih, klasičnih, starogradskih i narodnih melodija…“, naglasio je maestro Leopold u povodu koncerta.


Vokalno, program je predvodio Jacques Houdek; njegovim pijevnim no moćnim vokalom, osim naslovne, zazvučale su i druge pjesme iz Kićinog autorskog i izvođačkog repertoara: Dan koji se pamti, Plavuša, Zbog jedne divne crne žene, Tri slatke riječi, Marijana, Nek' se toči staro vino, Rock Around the Clock, Teku dani, teku cajti, Cvijet čežnje, Nije moja duša prazna.


Galerija
Jacques Houdek, Tamburaški orkestar HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRT
Jacques Houdek, Tamburaški orkestar HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRTJacques Houdek, Ivana Kindl, Foto: Marija Štilinović/HRTJacques Houdek, Ivana Kindl, Foto: Marija Štilinović/HRTAntun Stašić, Siniša Leopold, Tamburaški orkestar HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRTAntun Stašić, Foto: Marija Štilinović/HRTJacques Houdek, Zrinka Posavec, Foto: Marija Štilinović/HRTJacques Houdek, Zrinka Posavec, Foto: Marija Štilinović/HRTStanko Šarić, Foto: Marija Štilinović/HRTStanko Šarić, Tamburaški orkestar HRT-a, Siniša Leopold, Foto: Marija Štilinović/HRTBoris Ćiro Gašparac, Tamburaški orkestar HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRTBoris Ćiro Gašparac, Foto: Marija Štilinović/HRTLejdi Oreb, Foto: Marija Štilinović/HRTKoncert u sjećanje na Krunoslava Kiću Slabinca, Foto: Marija Štilinović/HRTSiniša Leopold, Pavao Slabinac, Jacques Houdek, Ivan Slabinac, Branko Uvodić, Foto: Marija Štilinović/HRTKoncert u sjećanje na Krunoslava Kiću Slabinca, Foto: Marija Štilinović/HRTSjećanje na Krunoslava Kiću Slabinca, Foto: Marija Štilinović/HRT

„Izuzetno sam uzbuđen, ovo za mene nije samo koncert, televizijski spektakl, kakogod ga možemo nazvati, ovo je prilika da pokušam sa svima vama, od srca i na najljepši mogući način, iz duše, odati počast velikanu kao što je naš dragi Kićo. Ne utvaram si da je na meni velika odgovornost, ali se svakako tako osjećam i svakako želim da bude dostojanstveno i vrijedno svega onoga što je on nama ostavio u naslijeđe“, rekao je Jacques Houdek uoči nastupa u razgovoru s voditeljicom i urednicom izravnog prijenosa Lejdi Oreb.


Bila je to prigoda i za suradnje u duetima sa sjajnim pjevačicama Ivanom Kindl (Nije nam bilo suđeno, Poljubi me za sretan put) i Zrinkom Posavec (Slavonijo, ja sam tvoje dijete). Vokalno i na violini svoj je doprinos dao Antun Stašić (Anuška), a posebnu dimenziju koncertu su dali nastupi dvojice legendarnih tumača tamburaške glazbe: Stanka Šarića (Tamburaši, samo svirajte) i Borisa Ćire Gašparca (Ako zora ne svane).


Inati se Slavonijo i Svirci moji okupile su sve soliste večeri i posebno emotivno zaključile večer slavlja Kićine ostavštine koju su, osim Kićinih poklonika, uveličali i članovi njegove obitelji te prijatelji.


Koncert se, osim uživo u Studiju Bajsić, mogao pratiti i u izravnim prijenosima na Prvom programu Hrvatskoga radiju, Radiju Osijek te Glasu Hrvatske. Snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!