Posveta Slavoniji uz Marka Sesara

13.03.2023.

12:40

Autor: HRT

Marko Sesar i Tamburaški orkestar HRT-a

Marko Sesar i Tamburaški orkestar HRT-a

Foto: Renato Brađolica / HRT

Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije svoj je peti koncert iz ciklusa U ozračju tambure održao u nedjelju 12. veljače 2023. u studiju Zvonimira Bajsića na zagrebačkom Prisavlju. 

Po prvi puta ansamblom je ravnao dirigent Marko Seser koji je i programom 'Slavonijo jedna jedina' odao počast svom rodnom kraju. Kroz koncert je publiku i slušatelje izravnog radijskog prijenosa vodila Maja Ciglenečki


Dirigent Marko Sesar na Odsjeku za glazbenu umjetnost i na Odsjeku za instrumentalne studije osječke Akademije izvodi nastavu iz glazbeno-pedagoških i stručnih predmeta, a od 2014. do 2022. godine bio je predsjednik Hrvatskoga društva tamburaških pedagoga. Umjetnički je voditelj i dirigent Golden Strings Orchestra s kojim je osvojio brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima, a osim toga, od prošle je akademske godine dirigent Akademskoga tamburaškoga orkestra Strossmayer koji djeluje pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. S njima je 2022. osvojio zlatnu plaketu na Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku.


Proces biranja programa bio je dug, rekao je maestro Sesar u razgovoru tijekom koncerta.


- Bilo je tu pisanja, križanja, vraćanja… jer sam htio obuhvatiti sve ono gdje sam bio – kao dijete, sada... tako da je tu Srijem, Baranja, Šokadija. Nadam se da sam uspio prenijeti barem djelom programa (nije to sve, veliko je to bogatstvo) emociju koju osjećam prema svom rodnom kraju.


- Nadam se da će i publika prepoznati i osjetiti emociju koju sam uspio prenijeti na Orkestar i koju oni meni zaista svesrdno vraćaju. – iskren je bio.


Glazbeno putovanje Baranjom, Srijemom i Šokadijom vodio je prvo do Osijeka i Baranje pa je tako publika uživala u Mladošću se Osijek diči Bože Potočnika, Baranjskoj rapsodiji Julije Njikoša, nakon čega se orkestru na pozornici pridružili Mia Dimšić (Divanili dugo nismo već) i Željko Lončarić Žec (Istina o Baranji).


Drugi dio koncerta bio je u znaku pisane umjetničke tamburaške glazbe. Nakon izvedbe Slavonskog impromptua Jurice Hrenića uslijedila je praizvedba Fantazije za bisernicu i tamburaški orkestar Marka Berića napisana baš po želji maestra Sesara za ovaj koncert. Tri prepoznatljive slavonske melodijske linije oplemenjene umjetničkim Bertićevim izrazom kao solisti na bisernici donio je Zlatko Galik.


Da u Slavoniji ima mladih koji čuvaju i njeguju tradiciju i tradicijsku glazbu, potvrdio je svojim nastupom i mladi gajdaš Filip Butković iz Slavonskoga Broda. Taj srednjoškolac u slobodno vrijeme istražuje posebnost i ljepotu gajdi, diplica, frulica i drugih tradicijskih instrumenata koje i izrađuje. Srijemsko kolo Josipa Stojanovića u obradi Mihael Ferića oduševila je sve u dvorani.


Franjo Juzbašić proveo je publiku Pjesmom kroz Srijem, a Ženski vokalni ansambl Nene, čiji je umjetnički voditelj Damir Butković Budo, do šokačkoga sela Bošnjaka. Nene koje njeguju izvoran način pjevanja bošnjačke šokačke pjesme, uz Dubravka Češnjaka na samici otpjevale su Ćera dika vrančiće, a uz Tamburaški orkestar HRT-a Pjesmu udovice.


Putovanje po Šokadiji nastavio je Franjo Juzbašić Putom do stana Ilije Nikolića Pranjkovog, a šokački dio zaokružila su Šokačka nadigravanja Krunoslava Dražića.


Posljednji glazbeni blok bio je posvećen Slavoniji. Mia Dimšić otpjevala je Tamburaši sitan vez, Željko Lončarić Žec Lijepu Anu i Slavonijo, ja sam tvoje dijete, a koncert je zatvorila pjesma Željka Barbe i Krešimira Stipe Bogutovca Slavonijo, jedna jedina kuju su izveli svi izvođači zajedno.


Pun Bajsić, ali i svi slušatelji Prvog programa Hrvatskog radija, Radio Osijeka i Glasa Hrvatske mogli su uživati u biserima slavonske glazbe koju su za njih pripremili Tamburaški orkestra HRT-a i gosti pod vodstvom Marka Sesara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!