Glazbena svečanost hrvatskog i bavarskog prijateljstva uz Zbor HRT-a i Minhenski radijski orkestar

05.07.2022.

19:24

Autor: HRT

Zbor HRT-a i Minhenski radijski orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Repušića

Zbor HRT-a i Minhenski radijski orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Repušića

Foto: Vlada RH / Vlada RH

U ponedjeljak, 4. srpnja 2022., Zbor HRT-a nastupio je na svečanom koncertu u glasovitoj Dvorani Herkules palače Residenz u Münchenu, uz vokalne soliste i Minhenski radijski orkestar pod vodstvom maestra Ivana Repušića. Povod su bile čak tri obljetnice: 30 godina priznanja Republike Hrvatske od SR Njemačke, 50 godina Stalne komisije Hrvatska-Bavarske i 30 godina Hrvatske turističke zajednice. Koncert je imao dobrotvorni karakter; sav prihod namijenjen je pomoći za Ukrajinu.

Program osmišljen kao kolaž opernih i operetnih djela hrvatskih i njemačkih skladatelja od nacionalnog značaja, ravnopravno je brojnoj njemačkoj i hrvatskoj publici predstavio glazbu Vatroslava Lisinskog, Ivana Zajca, Jakova Gotovca, Ive Tijardovića i Frane Paraća te Carla Marie von Webera, Ludwiga van Beethovena, Richarda Wagnera, Richarda Straussa, Franza Lehára i Otta Nicolaia


Posebnu dimenziju izvedbama dala je njemačko-hrvatska kombinacija solista, vrsnih vokalnih umjetnika s međunarodnim karijerama, a to su: sopranistice Evelin Novak i Lavinia Dames, mezzosopranistica Annika Schlicht, tenor Manuel Günther te bariton Ljubomir Puškarić

Velike zasluge za ovu novu suradnju Zbora HRT-a i Minhenskog radijskog orkestra pripadaju maestru Ivanu Repušiću:


- Ponosan sam, sretan i zahvalan Zboru HRT-a i Minhenskom radijskom orkestru. Ovo je već naša treća suradnja koja je pokazala koliko je vrijedno povezivati međusobno ljude, nacije… Na koncertima poput ovog, dogodi se uvijek nešto više nego na redovnim koncertima, a to je zajedništvo. Poruka koncerta došla je do svakog čovjeka u publici, a to je poruka zajedništva, slobode i slobodnog života u zajednici koju je upravo danas važno promovirati. Posebno sam sretan da je njemačka publika još jednom dobila priliku upoznati bogatstvo hrvatske baštine. Sretan i počašćen da je Orkestar prepoznao, zavolio i izvrsno interpretirao djela hrvatskih skladatelja. A, jedan od vrhunaca koncerta bila je upravo razmjena njemačkih i hrvatskih djela s hrvatskim i njemačkim solistima, posebno kad je Annika Schlicht izvela Milu Gojsalića sa savršenim izgovorom hrvatskog teksta i duboko proživljenom interpretacijom. Vjerujem da će se nastaviti održavati kontakti hrvatskih ansambala s drugim ansamblima u Europi i svijetu, a i da će predstavljanje hrvatske kulture u svijetu biti još više zastupljeno u budućnosti - bio je pun dojmova nakon koncerta maestro Ivan Repušić.


Organizatori koncerta su Generalni konzulat Republike Hrvatske u Münchenu i Hrvatska turistička zajednica München u suradnji s Bavarskim radijem i uz podršku Bavarske državne kancelarije, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Hrvatske turističke zajednice.


- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da je koncert prošao u iznimno pozitivnom ozračju, da su svi prisutni bili tako zadovoljni i da se to dogodilo u mom mandatu. A ovakav događaj se ne pamti u Münchenu i Bavarskoj. Simbioza Zbora HRT-a i Minhenskog radijskog orkestra uz vrhunske soliste dovela je do ovacija publike. Posebno bih istaknuo maestra Ivana Repušića, tog neumornog radnika koji je djelovao kao medij koji je sve povezao u jednu skladnu i nezaboravnu cjelinu. Koncert je rezultat dobrih političkih odnosa što je naznačeno na sastancima dvaju premijera koji su prije samog koncerta razgovarali o više tema i naglasili prijateljstvo i dugogodišnju suradnju o kojoj svjedoči 50 godina Komisije i 30 godina priznanja Republike Hrvatske od strane Savezne republike Njemačke. Tom prigodom premijer Bavarske Markus Söder uručio je medalju za zasluge hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u znak zahvalnosti i zasluge u odnosima dviju zemalja -  naglasio je Vladimir Duvnjak, generalni konzul RH u Bavarskoj.


Uz njega, na koncertu su bili i ministrica poljoprivrede u bavarskoj pokrajinskoj vladi Michaela Kaniber, u ime premijera Bavarske; premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


- Uzbudljivo, intenzivno, proživljeno u umjetničkom i emocionalnom smislu, bez trunke ceremonijalnosti i protokolarnosti obilježene su tri važne obljetnice iz sfere hrvatske politike i turizma. Čast nam je da je Zbor Hrvatske radiotelevizije dobio priliku biti dio tog nesvakidašnjeg glazbenog događaja u uglednoj koncertnoj dvorani elegantne unutrašnjosti i savršene akustike u jednom od najvažnijih glazbenih središta u svijetu. U zajedništvu sa sjajnim njemačkim kolegama iz sestrinskog radijskog orkestra te vrhunskim solistima predstavio je na najvišoj razini i u posebnom ozračju, uz njemačka, i djela hrvatskih autora koja su mu i inače okosnica i fokus glazbenog interesa. Vođeni i motivirani nadahnutim maestrom Ivanom Repušićem, koji svoj međunarodni ugled i vodeće umjetničke pozicije nesebično i učestalo stavlja u službu promocije hrvatske glazbe, svi su izvođači dali svoj maksimum i dokazali univerzalnu i ujedinjujuću moć glazbe. Zahvalni smo maestru Repušiću, generalnom konzulu Duvnjaku, direktorici HTZ-a u Münchenu Neri Miličić, ministrima Nini Obuljen Koržinek, Gordanu Grlić Radmanu i njihovim suradnicima na realizaciji ovog nezaboravnog gostovanja - zaključila je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a pri kojoj djeluje Zbor HRT-a.


Uoči koncerta maestro Repušić razgovarao je s Gordanom Žvanovićem za Vijesti iz kulture. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!