11:49 / 17.11.2021.

Autor: HRT

Nadahnuto tumačenje "Hrvatske mise" Borisa Papanopula

Boris Papandopulo

Boris Papandopulo

Foto: HRT / Igor Lepčin / HRT

U utorak, 16. studenoga u 20 sati, u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu, Zbor HRT-a u svojemu ciklusu Sfumato obilježio je 30. obljetnicu smrti skladatelja Borisa Papandopula izvedbom njegove veličanstvene Hrvatske mise. Pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, uz Zbor HRT-a, kao solisti, nastupili su sopranistica Darija Auguštan, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Stjepan Franetović i bariton Robert Kolar.

Još pamtimo njihove nadahnute ovoljetne izvedbe Papandopulove Mise na Osorskim glazbenim večerima, Glazbenim večerima u sv. Donatu te Dubrovačkim ljetnim igrama, a sada su, u istome sastavu, i zagrebačkoj publici dočarali to monumentalno i produhovljevo, u hrvatskoj a cappella tradiciji ukorijenjeno uglazbljenje misnog ordinarija.


Hrvatsku misu Papandopulo je dovršio 1939. godine. Praizvedena je 1942. u Hrvatskom glazbenom zavodu uz 80. obljetnicu Hrvatskog pjevačkog društva Kolo, kojemu je i posvećena. Uspjeh je bio izniman te se izvještavalo se o „snažnom i potresnom djelu“ koje čini „potpunu cjelinu punu snažnih dramatskih akcenata i lirizma“. Iste godine, Državni zavod za narodnu prosvjetu Misu je ocijenio „najboljim djelom oratorijskog značaja“ te nagradio Papandopula. Do danas, djelo je steklo status antologijskog ostvarenja hrvatske zborske glazbe.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!