Narudžba HRT-a, „Pasija” Berislava Šipuša, ovjenčana vrijednim nagradama

23.05.2023.

Zadnja izmjena 13:53

Autor: HRT

Praizvedba "Pasije" Berislava Šipuša

Praizvedba "Pasije" Berislava Šipuša

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Djelo Pasija za soliste, govornika, mješoviti zbor i instrumentalni ansambl Berislava Šipuša, nastalo na narudžbu Hrvatske radiotelevizije, ovjenčano je dvjema uglednim nagradama za 2022. godinu: Nagradom Vladimir Nazor Republike Hrvatske i Nagradom Boris Papandopulo Hrvatskog društva skladatelja.

Berislav Šipuš bio je rezidencijalni skladatelj Hrvatske radiotelevizije u sezoni 2019./2020. te je u tom svojstvu za ansamble HRT-a napisao dva djela: Koncert za violinu i orkestar i Pasiju. Zbog tadašnjih pandemijskih uvjeta, Pasija je prvi put javnosti predstavljena 1. ožujka 2022. u Laubi u ciklusu Sfumato Zbora HRT-a. U izvedbi su, pod vodstvom šefa dirigenta Zbora HRT-a Tomislava Fačinija, uz Zbor, sudjelovali solisti: Sreten Mokrović, govornik; Monika Cerovčec, sopran; Martina Gojčeta Silić, mezzosopran; Roko Radovan, tenor; Marko Špehar, bas, te instrumentalni ansambl u sastavu: Branimir Pustički, violončelo; Mirjana Krišković, Veronika Ćiković, harfe; Hrvoje Sekovanić, Marko Mihajlović, Šimun Matišić, Fran Krsto Šercar, udaraljke.  

„Djelo je to koje po mnogočemu s pravom definira i zauzima svoje istaknuto mjesto u Šipuševu opusu te recentnom vokalno-instrumentalnom stvaralaštvu. Poticaj za skladanje, interpretacija, izvedba i njezino bilježenje podcrtavaju važnost koju za ostvarenje ovakvih, za hrvatsku kulturu značajnih opusa, imaju dugoročni projekti kakav je skladateljska rezidencija s ansamblima HRT-a”, stoji među ostalim u obrazloženju Nagrade Boris Papandopulo koju Hrvatsko društvo skladatelja dodjeljuje godišnje za autorsko stvaralaštvo na području ozbiljne glazbe.


Nagradu Vladimir Nazor pak godišnje dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Hrvatskoj, a svečana dodjela bit će upriličena 19. lipnja uz izravni prijenos na Hrvatskoj televiziji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!