Zajednički nastup Zbora HRT-a i Zagrebačkih solista u novome djelu Srećka Bradića

10.10.2021.

11:28

Autor: HRT

Zbor HRT-a, Zagrebački solisti

Zbor HRT-a, Zagrebački solisti

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 10. listopada 2021. – Zbor HRT-a i Zagrebački solisti sinoć su u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu zajedničkim nastupom počeli nove sezone svojih ciklusa. Program je bio posvećen glazbi hrvatskih skladatelja, Silvija Foretića te Srećka Bradića čiji je Stabat Mater tom prigodom praizveden. Kao solistica, uz Zbor HRT-a i Zagrebačke soliste pod vodstvom Tomislava Fačinija, nastupila je sopranistica Monika Cerovčec.

Skladbu Solisti Silvija Foretića, Zagrebački solisti već su izvodili; prvi put 2014. godine na koncertu u povodu svoje 60. obljetnice rada. Skladbu je autor posvetio upravo njima, pa sadrži i zvučnu posvetu, svojevrsni potpis samih Zagrebačkih solista u tonovima A G E B izvedenih iz imena ansambla – Zagrebački - iz kojih potječe i sav tematski i harmonijski materijal.


Bio je to kratki uvod u program koji je većim dijelom bio posvećen novome djelu Srećka Bradića – Stabat Mater za sopran, zbor i gudače, nastalome na narudžbu Zagrebačkih solista. Zbor HRT-a već je praizvodio djela Srećka Bradića – posljednja su bila Miserere i Requiem (uz Simfonijski orkestar HRT-a) u sezoni 2015./2016. kada je bio rezidencijalni skladatelj HRT-a. Suradnja na ovom najnovijem ostvarenju čini se kao prirodni nastavak ne samo skladateljeva rada s ansamblima HRT-a, već i njegova posezanja za sakralnim tekstovima na latinskom. Kao jedna je od najpotresnijih tužaljki, o boli Majke Božje za raspetim sinom, Stabat Mater nudi slojevitost ekspresije, kontemplativne i dramatične momente, te već stoljećima pruža neizmjeran prostor nadahnuću, povlačeći za sobom i tradiciju uglazbljivanja istoga.


„Imamo situaciju koja je i ritamski i kromatski zahtjevna, gusta, i mislim da je bitno da se potrudimo da ta zvučna slika ne postane previše opterećujuća za publiku, da uvijek u njoj nađemo čistoću, gipkost, i da ono što treba biti precizno ostane na razini preciznosti, da ne postane nešto na što će se fokusirati i ansambl i publika već da to bude kao neka tapiserija koja se naizgled spontano događa, a koja je krajnje organizirana“, otkrio je maestro Fačini izazove koje je pred izvođače postavilo to kompleksno, i kako smo mogli sinoć čuti, doista impresivno, 45-ominutno ostvarenje.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosi na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!