Zbor HRT-a, solisti i instrumentalisti oduševili izvedbom "Carmine Burane" na Prisavlju

04.09.2021.

11:59

Autor: HRT

Solisti, Zbor HRT-a, Tomislav Fačini

Solisti, Zbor HRT-a, Tomislav Fačini

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 4. rujna 2021. – Izvedbom spektakularne kantate Carmina Burana Carla Orffa, Zbor HRT-a pod vodstvom šefa dirigenta, maestra Tomislava Fačinija, sinoć je zaključio svoje ovoljetne nastupe na otvorenoj pozornici Sunčane strane Prisavlja. U izvedbi su sudjelovali vrsni vokalni solisti, sopranistica Margareta Klobučar, kontratenor Marko Antolković i bariton Matija Meić, kao i pijanisti Viktor Čižić i Petar Krokar, te udaraljkaši Luis Camacho Montealegre (timpani), Francesco Mazzoleni, Andrea Pedron, Mario Čavlek, Luka Ivir i Franko Štrbac. Bila je to verzija glasovite kantate bez orkestra - za soliste, zbor, dva klavira i udaraljke - ali jednako efektna, koja upravo i omogućava izvedbe u ograničenim uvjetima poput trenutačnih pandemijskih.

Sjajna izvedba znalački izrađenog aranžmana dočarala je svu raskoš i dramatiku Orffova uglazbljenja izbora iz srednjovjekovne poezije otkrivene 1803. u benediktinskoj opatiji u Beurenu za koju je utvrđeno da su je pisali putujući klerici, studenti i pjesnici, a koja se smatra najvažnijim izvorom latinske srednjovjekovne poezije.


„Ovom verzijom dobiva se dimenzija vezana za čistoću sloga; sve skupa je perkusija, znači i klaviri su uglavnom tretirani kao udaraljkaški instrument, no sve mora pjevati, što je zahtjevno u kombinaciji zbora i instrumenata koji proizvode zvuk taj čas drugačijom mehanikom. Ono što je lakše u verziji s orkestrom jest da ima puno više instrumenata koji funkcioniraju na isti način kao i zbor, pa je i samo zajedništvo spontanije i jednostavnije. Ovdje se radi o drugačijim fiziologijama, psihologiji i higijeni svirke. To je ono što je zahtjevno, a zapravo kad se dobro poklopi, dobije se sjajna dramaturgija zvuka i to postaje poseban doživljaj za slušatelje,“ pojasnio je maestro Tomislav Fačini.


Bio je to ujedno posljednji ovoljetni nastup Zbora HRT-a na Sunčanoj strani Prisavlja, pozornici koja se pokazala kao sjajno mjesto za predstavljanje ansambla u nešto drukčijem svjetlu i s drukčijim repertoarom.


„Mislim da koncerti na otvorenom sa Zborom zahtijevaju kompozicije koje su same po sebi blockbusteri, pa smo se zato odlučili za Carminu Buranu, a prije i za koncert s glazbom grupe Queen. Carmina Burana nam je odgovarala po svom profilu, tipu i po komunikaciji s publikom, a i ulozi zbora koja, koliko god je profinjena i lapidarna, ipak omogućava koncert na otvorenom. Zapravo ova scena ima sama po sebi iznenađujući zvuk; naslonjena je na krilo zgrade HRT-a, oko nas je tišina, lijepo je ovdje nastupati“, bio je zadovoljan maestro Fačini nakon koncerta koji je izazvao velik interes publike i koji se mogao, osim uživo, pratiti i u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatske televizije i na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimke su dostupne na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!