Dječji zbor HRT-a

20.10.2022.

08:44

Autor: HRT

Dječji zbor RTZ

Dječji zbor RTZ

Foto: Arhiva HRT-a / HRT

Obnavljamo tradiciju i ponovno osnivamo Dječji zbor Hrvatske radiotelevizije – nekad vrlo uspješni ansambl koji je odgojio brojne mlade pjevače i iznjedrio generacije uspješnih glazbenika na našoj sceni.

Nekadašnji Dječji zbor djelovao je u sklopu RTV Zagreb. Utemeljen je bio 1949. godine, a zlatno doba doživio je u razdoblju od 1961. do 1975. pod vodstvom maestra Dinka Fija. Zbor je tada osvajao prve nagrade na mnogim svjetskim natjecanjima, sudjelovao u koncertima sa Zborom i Simfonijskim orkestrom RTV Zagreb, gostovao, između ostaloga, i na Dubrovačkim ljetnim igrama te ostavio za sobom brojne studijske snimke. Kvalitetom i postignućima bio je ponos RTV Zagreb. No, još se važnijim čini utjecaj koji je ostavio na samu djecu. Neka od njih postala su estradne zvijezde, druga operni solisti i profesionalni glazbenici, a velika većina cijeli život nije prestala pjevati i širiti pozitivan odnos prema društvu koji su stekli u Dječjem zboru RTV Zagreb. Stoga osnivanje petog ansambla Hrvatske radiotelevizije, pored Simfonijskog orkestra, Zbora, Tamburaškog orkestra i Jazz orkestra, znači zapravo obnovu tradicije. 


U ovo vrijeme, više nego ikada, trebamo pozitivne poticaje i programe kojima ćemo pokretati talentiranu djecu, a time doprinositi i društvu u cjelini. Također, pojava uspješnih stručnih pojedinaca na današnjoj glazbenoj sceni znači i kompetentno umjetničko vodstvo koje će s ansamblom raditi na željeni način u smislu vokalne tehnike, intonacije, stila, ali i u smislu održavanja zdrave i radosne atmosfere zajedničkog muziciranja.

Brigu o radu Dječjeg zbora HRT-a vodit će Tomislav Fačini, Vinko Karmelić i Nina Cossetto


Dječji zbor HRT-a bio bi sastavljen od djece u dobi od 8 do 14 godina. Struka kaže da je to dob u kojoj glasovi zadržavaju dječju, čistu boju i ton. Zbor bi bio primarno troglasni a cappella zbor, a ovisno o programu i potrebi, i u više glasova te uz instrumentalnu pratnju. Repertoar će biti širok, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenosti, od klasike preko tradicijske do jazza i zabavne glazbe. Glazbeno predznanje je poželjno, ali nije nužno. Čitati note i pjevati u više glasova - klasiku, ali i jazz, rock i pop - djeca će naučiti upravo sudjelovanjem u Zboru!

Dječji zbor RTZ

Dječji zbor RTZ

Foto: Arhiva HRT-a / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!