Dječji zbor HRT-a

20.10.2022.

08:44

Autor: HRT

Dječji zbor HRT-a

Dječji zbor HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Na tragu tradicije HRT-a, u studenom 2022., ponovo je osnovan Dječji zbor Hrvatska radiotelevizije. Dječji glasovi, tog nekada vrlo uspješnog ansambla koji je odgojio brojne mlade pjevače i iznjedrio generacije uspješnih glazbenika na našoj sceni, odzvanjaju prisavskim hodnicima i studijima ali i glazbenim pozornicama.

Riječ je o ansamblu čije postojanje ima dugu tradiciju unutar Hrvatske radiotelevizije, odnosno nekadašnje RTV Zagreb. Utemeljen je bio 1949. godine, a zlatno doba doživio je u razdoblju od 1961. do 1975. pod vodstvom maestra Dinka Fija. Zbor je tada osvajao prve nagrade na mnogim svjetskim natjecanjima, sudjelovao u koncertima sa Zborom i Simfonijskim orkestrom RTV Zagreb, gostovao, između ostaloga, i na Dubrovačkim ljetnim igrama te ostavio za sobom brojne studijske snimke. Kvalitetom i postignućima bio je ponos RTV Zagreb. Još je važniji utjecaj koji je ostavio na samu djecu. Neka od njih postala su estradne zvijezde, druga operni solisti i profesionalni glazbenici, a velika većina cijeli život nije prestala pjevati i širiti pozitivan odnos prema društvu koji su stekli u Dječjem zboru RTV Zagreb. 

Galerija
Dječji zbor RTZ , Foto: Arhiva HRT-a/HRT
Dječji zbor RTZ, Foto: Arhiva HRT-a /HRT

Osnivanje petog ansambla Hrvatske radiotelevizije, pored Simfonijskog orkestra, Zbora, Tamburaškog orkestra i Jazz orkestra, znači zapravo obnovu tradicije ali i davanje pozitivnog poticaja programima koji pokreću talentiranu djecu, što doprinosi i društvu u cjelini. Pojava uspješnih stručnih pojedinaca na hrvatskoj glazbenoj sceni znači i kompetentno umjetničko vodstvo koje s ansamblom radi na željeni način u smislu vokalne tehnike, intonacije, stila, ali i u smislu održavanja zdrave i radosne atmosfere zajedničkog muziciranja. Repertoar zbora je širok, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenosti, od klasike preko tradicijske do jazza i zabavne glazbe. Za članove, glazbeno predznanje je poželjno, ali nije nužno. Čitati note i pjevati u više glasova - klasiku, ali i jazz, rock i pop - djeca nauče upravo sudjelovanjem u Zboru!

Dječji zbor HRT-a trenutačno čini 118 djece u dobi od 8 do 14 godina. Struka kaže da je to dob u kojoj glasovi zadržavaju dječju, čistu boju i ton. Riječ je o primarno troglasnom a cappella zboru, a ovisno o programu i potrebi, i u više glasova te uz instrumentalnu pratnju. Umjetnički voditelj Zbora je Tomislav Fačini, a zborovođe su Nina Cossetto i Vinko Karmelić.


Djelovanje Dječjeg zbora HRT-a počelo je u studenom 2022. godine, a svoj prvi nastup imao je već u prosincu iste godine u sklopu snimanja emisije Zdravo budi, mladi Kralju, u Studiju 10 na HRT-u, s Tamburaškim orkestrom HRT-a dok je svoj prvi nastup uživo, pred publikom, imao u Laubi u ciklusu Zbora HRT-a Sfumato, 20. prosinca, uz gudače Simfonijskog orkestra HRT-a i članove Zbora HRT-a. Predvodili su ih Vinko Karmelić i Nina Cossetto.

Galerija
Dječji zbor HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRT
Dječji zbor HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRTDječji zbor HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRTDječji zbor HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRTDječji zbor HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRTDječji zbor HRT-a u Laubi, Foto: Jasenko Rasol/HRTDječji zbor HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTDječji zbor HRT-a, Foto: Jasenko Rasol /HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!