12:03 / 02.09.2021.

Autor: HRT

Večer popa, rocka i swinga uz Marka Tolju i Jazz orkestar HRT-a

Marko Tolja, Jazz orkestar HRT-a

Marko Tolja, Jazz orkestar HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Još jednu nezaboravnu glazbenu večer priredili su u srijedu, 1. rujna 2021. na Sunčanoj strani Prisavlja Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera, uz gošću Miu Dimšić. Kasnoljetnu večer zagrijali su domaćim i svjetskim pop i rock hitovima u swing aranžmanima koji su naposljetku i rasplesali publiku.

Marko Tolja dugogodišnji je, uvijek rado viđeni, gost i suradnik Jazz orkestra HRT-a. Prije četiri godine suradnju su okrunili albumom Stavi pravu stvar na pravo mjesto na kojemu su snimili svima poznate domaće pop i rock evegreene, ali u swing obradama u retro maniri big banda. Stoga su okosnica sinoćnjeg programa bili upravo hitovi s toga albuma – Stavi pravu stvar, Rijeka snova, Nocturno, Sanjaj me, Ja volim samo sebe, Ugasi me - i to u aranžmanima Zvjezdana Ružića, Joea Kaplowitza i Andreasa Marinella.


„I prije 2017. sam puno nastupao s Jazz orkestrom HRT-a. Pjevaču poput mene je san snova nastupati s takvim orkestrom, pogotovo na ovim našim područjima gdje nema puno takvih orkestara, tako da snimiti 2017. s njima album Stavi pravu stvar na pravo mjesto je bila kao kvačica dodana kod nekih snova što sam htio odraditi. Bio je to poseban izazov, da izađemo pred hrvatsku publiku sa svima poznatim pjesmama na jedan potpuno drugačiji način“, rekao je uoči sinoćnjeg nastupa Marko Tolja u intervjuu s Robertom Urlićem za Radio Sljeme.


Dodao je da je promocija toga albuma u listopadu 2017. u Laubi uz Jazz orkestar HRT-a, do danas ostao jedan od njegovih najboljih koncerata. Sinoćnji je pak nastup podsjetio na ta, iz današnje pandemijske perspektive, zlatna vremena koncertiranja i uživanja u glazbi, ali i na nadahnuće iza tog projekta - Paula Anku i njegovo hit izdanje Rock Swings iz 2005. godine. Ovim je koncertom odana počast tom izdanju, već i naslovom Pop&Rock Swing, kao i svjetskim hitovima u swing obradama, kao što su Wonderwall, Smells Like Teen Spirit i Jump koje je zabilježio Paul Anka.


Dakako, našlo se mjesta i za standarde, Sway, Crazy Little Thing Called Love, Save the Last Dance, ali i za big bandovske verzije najpopularnijih skladbi iz kataloga Marka Tolje, O tebi ovisan i Putujem, te za iznimno uspješan duet s Miom Dimšić – Sva blaga ovog svijeta. Za njihovu transformaciju u big bandovske verzije zaslužni su Darko Sedak-Benčić i Joe Kaplowitz.


„Mislim da je Jazz orkestar HRT-a najbolji na ovim područjima, crème de la crème naših jazz glazbenika. Meni je svaki nastup s njima praznik glazbe“, zaključio je Marko Tolja otkrivši i da nastavljaju s planovima za daljnju suradnju.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Radiju Sljeme i na Trećem programu Hrvatske televizije. Snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!