U spomen na Doru Pejačević

19.01.2023.

16:55

Autor: HRT / KDVL

Dora Pejačević

Dora Pejačević

Foto: - / -

Subota, 4. ožujka 2023. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog


Simfonijski orkestar HRT-a

Pascal Rophé, dirigent

Andrej Bielow, violina

Monika Leskovar Šelendić, violončelo

Martina Filjak, klavir

Martina Mikelić, mezzosopran

Zrinka Cvitešić, glumica


Dora Pejačević: 


Minijature za violinu i klavir

Élégie u Es-duru, op. 34

Romanze u F-duru, op. 22

Canzonetta u D-duru, op. 8


Popijevke za glas i klavir

Als du mich einst gefunden hast, op. 42 br. 1

Ein Schrei, op. 30 br. 1

Ich war ein Kind und träumte viel, op. 42 br. 4


Trio za violinu, violončelo i klavir u C-duru, op. 29


***


Dora Pejačević:

Uvertira za veliki orkestar u d-molu, op. 49

Pjesme za glas i orkestar:

Verwandlung, op. 37b

Liebeslied op. 39


Helena Skljarov: Portret Dore P. (praizvedba)


Dora Pejačević: Koncertantna fantazija za klavir i orkestar u d-molu, op. 48


Aristokratkinja, grofica, kći hrvatskoga bana, žena velike erudicije i skladateljica obrazovana u Zagrebu, Münchenu i Dresdenu. Umjetnica koja se kretala u najvišim intelektualnim krugovima Beča, Praga i Budimpešte, predana njegovateljica ranjenika u Prvom svjetskom ratu, poliglotkinja, Našičanka i stanovnica svijeta, ali ponajprije genijalna skladateljica! 


Sve to i još mnogo više bila je Dora Pejačević, glazbenica čija nas glazba puna autentične strasti uvlači u emotivne vrtloge orkanske snage i duboko potresa. Divili su joj se veliki pjesnici i književnici Rainer Maria Rilke i Karl Kraus, s kojima je imala intenzivne intelektualne kontakte, a jednoga od najvećih svjetskih dirigenata toga vremena, Arthura Nikischa, prerana smrt spriječila je u naumu da njezinu Simfoniju izvede u Leipzigu u trenutku kad je djelo već uvrstio na program koncerta. Svijet Dorine glazbene umjetnosti u svojem golemom spektru doživljajnosti, od hipersenzibilnosti i misaonosti te uskovitlanih romantičnih ushićenja do introspektivnosti i dubokoga poniranja u dubine najvlastitijega bića, bogat je nebeski visokim letovima duha, ali i padovima i survavanjima u ponore boli, očaja i patnje. Njezina glazba baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim! 


Dora Pejačević neprijeporno je jedna od najvećih skladateljica svoje epohe, a njezine skladbe (zahvaljujući ponajprije naporima Muzičkog informativnog centra Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, koji je izdao sva njezina djela) tek danas se potvrđuju kao antologija svjetske klasične glazbe i izvode se u cijelom svijetu s golemim uspjehom – od Londona do Dresdena, od SAD-a i Australije do Malezije! Svaki novi susret s njezinom (simfonijskom) glazbom trenutak je otkrivanja novih ljepota, užitaka i metafizičkih dimenzija ovostranoga bitka koji je ukorijenjen i usidren u onostranim sferama u koje tek glazba ima pristup. Dorin fascinantni svijet tonova pronalazi poput duboke ponornice izravan put do srca, ushićuje dušu i najuzvišenije i najskrivenije osjećaje pretvara u fizički doživljaj koji nas oplemenjuje i čini bogatijima te postaje neprocjenjiv doživljaj. Glazbeno putovanje hipnotičke snage!  


Više o koncertu...


Organizacija: KDVL & HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!