Emotivna posveta Petru Bergamu

01.12.2022.

17:13

Autor: HRT

Zbor HRT-a u Laubi

Zbor HRT-a u Laubi

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Treći koncert iz ciklusa Sfumato Zbora HRT-a, održan u utorak, 29. studenoga 2022. u Laubi, bio je posvećen uspomeni na skladatelja Petra Bergama: šef diriget Zbora HRT-a, Tomislav Fačini predvodio je izvedbu njegove antologijske zbirke madrigala Spiriti eccellenti, za djevojački odnosno ženski zbor i obligatne instrumente. Na programu je bilo i More Igora Kuljerića te Les angélus Claudea Debussyja

Program prožet melankolijom, smirajem i mediteranskim ozračjem, počeo je skladbom Les angélus Claudea Debussyja, zapravo obradom Clytusa Gottwalda za ženski zbor a cappella, koja je ujedno naznačila svojevrsnu poveznicu među trima skladbama – zvona. Skladba je nazvana prema molitvi Angelus (Anđeo Gospodnji) na koju, prema tradiciji, pozivaju crkvena zvona zvonika tri puta na dan, a zvuk zvona prepoznaje se u glazbenome tkivu.


Zvona se posredno naslućuju i u skladbi More nekadašnjeg dugogodišnjeg šefa dirigenta Zbora HRT-a Igora Kuljerića. Riječ je o skladbi iz 1983., koja uglazbljuje glasovitu istoimenu pjesmu Josipa Pupačića, za ženski zbor i magnetofonsku vrpcu te je ujedno i in memoriam pjesniku tragično poginulome u zrakoplovnoj nesreći na Krku 1971.


Zvona također igraju veliku ulogu, i kao instrument i kao poveznica sa sadržajem stihova čakavske poezije Marine Čapalije, u zbirci madrigala Spiriti eccellenti Petra Bergama, skladatelja koji nas je napustio 4. rujna ove godine i s kojim je Zbor HRT-a rado surađivao upravo na izvedbama ove zbirke, ranije, 2013. s Tončijem Bilićem u Opatiji, te 2020.  s maestrom Fačinijem u Osoru i Zadru. Potresna zbirka intenzivna i neposredna izraza, ovaj put je stoga zvučala još emotivnije.


„Kod ove kompozicije možda mi je nedostajalo da se pojavi sam skladatelj, pa da ponovo podsjeti, produbi, prokopa i inzistira na stvarima koje su njemu važne. Nastojao sam se sjetiti svega toga što je rekao i izvući u ovoj pripremi, a možda je i važnije da to izvučemo i u snimanju, i da ta snimka koju radimo ostane osobna i tipična za Zbor kako sada zvuči, ali i za ono kako je autor to tada zamislio“, otkrio je svoje dojmove nakon izvedbe Tomislav Fačini.


Ženskom dijelu Zbora pridružili su se instrumentalisti: Dario Golčić, oboa, Vedran Kocelj i Ivan Medi, trube, Filip Merčep, zvona, Šimun Matišić, vibrafon i čegrtaljka, te Hrvoje Sekovanić, čegrtaljka, güiro i tamburin. Kao solistice istakle su se sopranistice Monika Cerovčec i Natalija Kralj te altistice Nikolina Virgej Pintar i Martina Borse, alt.


„Riječ je o ženskom pogledu na ljubav, izgubljenu ljubav, zrenje, starost i mirise mladosti koji su negdje ostali pod maslinom zakopani… Vrlo je intenzivna glazba i prekrasno napisana – rijetko komunikativno suvremeno djelo. Zbirka Spiriti eccellenti – Uzvišeni duhovi, bavi se transformacijom čovjeka kroz život i ono što je nedorečeno iza tog života, a pisana je za ženski zbor i upravo dosta markantna zvona kao instrument, uz obou, dvije trube i udaraljke. Tako da je cijeli program zaokružen kao nekim glazbenim zvonikom i glasovima koji odjekuju zajedno s njima i gledaju kuda ide život, kuda je otišao“, zaključio je maestro Fačini.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi i u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!