Inspirativno vodstvo Grete Pedersen u fascinantnoj Mozartovoj Misi

12:53 / 18.03.2022.

Autor: HRT

Grete Pedersen, solisti, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

Grete Pedersen, solisti, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 18. ožujka 2022. – U ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, osmišljenog s ciljem izvođenja reprezentativnih djela oratorijskog i vokalnog simfonijskog repertoara, sinoć je izvedena Velika misa u c-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta. Izvedbu je predvodila dirigentica Grete Pedersen, a kao solisti nastupili su: sopranistice Ivana Lazar i Marija Kuhar Šoša, tenor Emanuel Tomljenović i bariton Matija Meić

Gostovanje norveške dirigentice Grete Pedersen osobit je događaj. Slovi za kultnu osobnost skandinavske glazbene, prije svega zborske scene. Školovana na Norveškoj državnoj glazbenoj akademiji u Oslu, zborsko dirigiranje studirala je kod legendarnog Erica Eriscona, a orkestralno kod Kennetha Kieslera. Osnivačica je Komornog zbora Oslo te od 1990. vodi Zbor norveških solista. Istovremeno surađuje s vodećim europskim zborovima te je traženi tumač zborsko-orkestralnog repertoara.


„Imam osjećaj da je svima jako stalo da bude dobro. Jako je lijepo doći i upoznati soliste, orkestar, zbor… Svi su jako angažirani da radimo, da vidimo koliko daleko možemo ići i što možemo napraviti. To je jako inspirativna glazba i jako je nadahnjujuće raditi sa svima uključenima, što me veseli“, rekla je Grete Pedersen uoči nastupa.


Velika misa u c-molu zadivljuje monumentalnošću i ljepotom, te do danas fascinira kako glazbenim sadržajem tako i zagonetnim okolnostima nastanka. Poznato je da je (najvjerojatnije) nastala kao ispunjenje Mozartova zavjeta koji se tiče zdravlja njegove supruge Constanze i njihova braka, i da je u to vrijeme, u dobi od dva mjeseca, preminuo njihov prvorođeni sin Leopold, kao i da su pojedini dijelovi izvedeni u Salzburgu 1783. Zašto je ostala nedovršena, zašto Mozart nije napisao veći dio Creda i cijeli Agnus Dei, nije poznato. No to su ujedno okolnosti koje otkrivaju i zašto Misa sadrži i grandiozne pasaže u najsjajnijoj tradiciji salzburških crkvenih ceremonija i duboko potresne, produhovljene i intimne dijelove.


„Misa je u c-molu. To je tonalitet koji ima produhovljenost… Neki kažu da se tiče ljubavi, no više je riječ o čežnji, ne o ispunjenju i sreći. Istovremeno prelazi u C-dur koji je pun života i na neki način temelj cijele glazbe. Sadrži i jednu od najživotnijih, najradosnijih fuga ikada napisanih. Znamo i kako je Mozart bio nadahnut Bachom, nekima od njegovih moteta, na primjer“, otkriva nadalje Grete Pedersen.


Sinoć je predstavljena verzija koja se može smatrati najbližom originalu – prema izdanju partiture iz 2019. priređenoj prema suvremenim istraživanjima, u suradnji Zaklade Mozarteum Salzburg i izdavačke kuće Bärenreiter.


Izbor izvođačkih snaga podario je publici u Dvorani Lisinski i slušateljima izravnog prijenosa na Trećem programu Hrvatskoga radija blistave solističke kreacije, kao i nadahnute izvedbe Zbora HRT-a (povremeno podijeljenog u dvostruki zbor) te Simfonijskog orkestra HRT-a kojemu su posebnu zvučnu dimenziju podarili prirodni (barokni) rogovi i trube.


Koncert je počeo odavanjem podrške Ukrajini izvedbom jedne od najpoznatijih tamošnjih melodija, koja se tako i zove – Melodija. Autor joj je Miroslav Skorik, a inicijativa za izvedbu stigla je iz Europske radiodifuzijske unije (EBU) čiji je HRT član. Aranžman za zbor i orkestar načinio je Tomislav Fačini.


„Cijela situacija u Ukrajini je veliko pitanje. Moramo učiniti sve što možemo u znak podrške. I sjetiti se također da i naša braća i sestre u Rusiji imaju velikih problema, iako bombe padaju u Ukrajini. Ne bih bila sretna s cenzurom, jer moramo održati razmjenu, razgovarati međusobno, ako prestane dijalog, nemamo šanse“, poručila je Grete Pedersen.


Snimka izravnog radijskog prijenosa dostupna je na platformi HRTi i na Slušaonici Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!