Svečani koncert za Franu Paraća za kraj sezone Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a

26.05.2023.

12:40

Autor: HRT

Frano Parać, Tonči Bilić, ZBor HRT-a, Cantores Sancti MArci, Simfonijski orkestar HRT-a

Frano Parać, Tonči Bilić, ZBor HRT-a, Cantores Sancti MArci, Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 26. svibnja 2023. – Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a sinoć su zaključili ovu koncertnu sezonu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupom u ciklusu Kanconijer pod ravnanjem maestra Tončija Bilića. Program, u kojemu je sudjelovao i Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sanci Marci, bio je posvećen obilježavanju 75. rođendana skladatelja i akademika Frane Paraća, pa je tim povodom izvedena njegova suita Carmina Krležiana u kojoj se zborovima i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružio glumac Danijel Ljuboja kao recitator. Svečanom ozračju doprinijela je i Messa di Gloria Giacoma Puccinija uz soliste, tenora Mattea Ivana Rašića i basa Tonija Nežića, u prvome dijelu koncerta. Svojevrsni intemezzo između te dvije skladbe bili su Valcer trenutka i Molitva za Ukrajinu Valentina Silvestrova.

Nekadašnji dugogodišnji šef dirigent Zbora HRT-a, koji je od 1997. do 2005. bio stalni, a od 2005. do 2016. šef dirigent, Tonči Bilić, sinoć je uz Zbor nastupio prvi put nakon 2017. godine. „Ovo će biti moj susret s njima prvi put nakon 6-7 godina tako da sam baš zainteresiran da vidim kako će sve to skupa izgledati“, priznao je uoči koncerta, a da je izgledalo sjajno, potvrdila je publika koja je već nakon prvoga dijela koncerta, mladenačke ali monumentalne Mise di Gloria Giacoma Puccinija, nagradila glazbenike gromkim i dugotrajnim pljeskom.


Nakon vokalne raskoši dvaju zborova, Zbora HRT-a i Cantores Sancti Marci, te solističkih kreacija Mattea Ivana Rašića i Tonija Nežića, mladih pjevača koji grade uspješne karijere u inozemstvu, slijedio je kratki smiraj u glazbi Valentina Silvestrova kojega mnogi nazivaju najvećim i najoriginalnijim ukrajinskim skladateljem. Njegov Valcer trenutka za gudače i Molitva za Ukrajinu za zbor a cappella podsjetili su nas na teško razdoblje koje proživljava njegova domovina.


Naposljetku, Carmina Krležiana Frane Paraća djelo je koje je ovom prigodom, uz 75. skladateljev rođendan, zazvučalo u novome ruhu. Riječ je o suiti iz istoimenog baleta nastalog u suradnji skladatelja i našeg čuvenog koreografa Milka Šparembleka (koji je i sam došao sinoć svjedočiti izvedbi) praizvedenog 1985. godine u zagrebačkom HNK-u. Slavljeničkom ozračju skladateljeve večeri svakako je doprinijela i Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo koja mu je nedavno dodijeljena.


„Ovaj mjesec je stvarno mjesec gdje su se mnoge stvari kod mene poklopile. Koji put je to naravno slučajnost, a neke stvari su bile i namjerno organizirane, a to je od strane HRT-a koji je htio da oko mojega rođendana bude jedno djelo koje dugo nije izvodilo“, otkrio je Frano Parać u razgovoru za izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija s urednicom Zrinkom Matić.


Galerija
Tonči Bilić, solisti, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Cantores Sancti Marci, Foto: Jasenko Rasol/HRT
Matteo Ivan Rašić, Tonči Bilić, Toni Nežić , Foto: Jasenko Rasol/HRTTonči Bilić, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Cantores Sancti Marci, Foto: Jasenko Rasol/HRTFrano Parać,Tonči Bilić, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Cantores Sancti Marci, Foto: Jasenko Rasol/HRTTonči Bilić, Foto: Jasenko Rasol/HRTTonči Bilić, Toni Nežić, Foto: Jasenko Rasol/HRTMatteo Ivan Rašić, Foto: Jasenko Rasol/HRTDanijel Ljuboja, Foto: Jasenko Rasol/HRTFrano Parać, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor HRT-a, Cantores Sancti Marci, Simfonijski orkestar HRT-a, Tonči Bilić, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor HRT-a, Cantories Sancti Marci, Foto: Jasenko Rasol/HRTSimfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTTonči Bilić, Zbor HRT-a, Cantories Sancti Marci, Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTTonči Bilić, Foto: Jasenko Rasol/HRTTonči Bilić, Zbor HRT-a, Cantories Sancti Marci, Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTTonči Bilić, Zbor HRT-a, Cantories Sancti Marci, Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRT

„Naravno da je svako djelo avantura za skladatelja i svako djelo ima svoj unutarnji život, ali u stilskom smislu sam već ranijih godina prihvatio tonalitet kao jednakopravnu činjenicu, a ne samo ono što je avangarda nudila u to vrijeme, a nudi i danas. Uz mene se vezuje apsolutno nešto što ja njegujem, a to je emocija. Ne samo emocija koja dolazi do publike nego i emocija koju izvođači osjećaju. To je meni velika satisfakcija. Povratak u 1985. godinu preko suite Carmina Krležiana će me podsjetiti na emociju koju sam doživio stvarajući taj balet u to vrijeme s našim velikim koreografom Milkom Šparemblekom“, bio je iskren Frano Parać.


Njegove riječi potvrdile su se u dugom pljesku kojim ga je publika nagradila nakon izvedbe djela koje ujedno tematizira ostavštinu Miroslava Krleže i završava njegovim glasovitim fatalističkim stihovima „Kak je tak je, tak je navek bilo...“ iz Khevenhillera.


Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, recitator Danijel Ljuboja, Zbor Cantores Sancti Marci i maestro Bilić će i studijski snimiti ovu verziju suite Carmina Krležiana. „Ono što mi se čini najvažnije, je ideja da se nadovežemo na jednog drugog hrvatskog književnika – u Missi Maruliani je bio Marulić, a ovdje je predložak Krleža – i da ako uspješno snimimo, od te dvije skladbe ćemo napraviti autorski CD gdje ćemo to objediniti. Maruliana je nastala početkom 1990-ih, i to je zapravo bio uvod u Paraćevu Juditu koju je skladao 2000. A Carmina Krležiana je nastala 1985. Ja se zapravo sjećam kada sam dolazio na studij u Zagreb da je to djelo bilo na repertoaru HNK u Zagrebu u koreografiji Milka Šparembleka“, rekao je Bilić.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!