Tomislav Fačini dobitnik Nagrade "Milka Trnina" za 2021.

26.05.2022.

15:42

Autor: HRT

Tomislav Fačini, dobitnik nagrade Milka Trnina za 2021.

Tomislav Fačini, dobitnik nagrade Milka Trnina za 2021.

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 26. svibnja 2022. - Dobitnik Nagrade Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2021. godinu je Tomislav Fačini za dirigiranje koncertom u ciklusu Sfumato Zbora HRT-a, održanom 16. studenog 2021. u crkvi Bezgrješnog srca Marijina na Jordanovcu. Tom prigodom, Tomislav Fačini predvodio je soliste i Zbor HRT-a u izvedbi Hrvatske mise Borisa Papandopula. Koncertom je ujedno obilježena 30. obljetnica smrti skladatelja.

Hrvatska misa Borisa Papandopula, pošto ju je 1983. godine revitalizirao maestro Vladimir Kranjčević, osamdeset godina od praizvedbe i mnogim sjajnim izvedbama tijekom ovoga stoljeća, svrstava se u kanonski repertoar hrvatske sakralne vokalne glazbe.


16. studenoga prošle godine u crkvi na Jordanovcu, jednom od mjesta kojem se Zbor utekao po zatvaranju Hrvatskoga glazbenog zavoda, izvedena je Hrvatska misa pošto je prethodno gostovala na svim važnijim ljetnim festivalima. Uz Zbor HRT-a, solisti su bili sopranistica Darija Auguštan, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Stjepko Franetović i bariton Robert Kolar. (…) Fačinijeva interpretacija Hrvatske mise donijela je odmjerenost i dostojanstvenost sporih odlomaka, profinjenu izrađenost piana, logično zaokružene fraze i odabir tempa koji je omogućio slušateljima istinsko poniranje u ovu lijepu partituru. Fačini nije odviše suzdržan u pokretu, ali nije niti sklon pretjeranoj gesti čime izvođači pod njegovim vodstvom postaju istinski ravnopravni umjetnički suradnici na projektu. Sjajna sinergija svih izvođača koju je Fačini postigao, promišljeno i profesionalno tumačenje djela i poštovanje prema partituri Borisa Papandopula, uza sve prethodno spomenuto, upisani su u ovu medalju Nagrade Milka Trnina“, stoji, uz ostalo, u obrazloženju Nagrade.


Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini. Tomislavu Fačiniju, šefu dirigentu Zbora HRT-a od 2017. godine, ova nagrada stiže na kraju slavljeničke sezone u kojoj je Zbor HRT-a obilježio 80 godina djelovanja, te u jeku priprema diskografskog izdanja sa studijskom snimkom Papandopulove Mise.


„Osobita je čast kad kolege dodjeljuju nagradu. Istaknuo bih da dirigentska nagrada ide i ansamblu, jer smo osuđeni jedni na druge. Ovo je kapitalno hrvatsko djelo, a drago mi je da se nagrada dogodila u ovoj godini u kojoj smo obilježili 80 godina djelovanja i u kojoj smo naručili i praizveli još tri pozamašna hrvatska djela, u nadi da će i neko od njih steći sličan status u budućnosti,“ rekao je Tomislav Fačini zahvaljujući na Nagradi.


Odluku o nagradi donio je žiri u sastavu Davor Reba (predsjednik) te Martina Gojčeta Silić, Srđan Čaldarović, Filip Fak i Aleksandar Jakopanec (članovi), a nagradu (pisano priznanje i medalju) Tomislavu Fačiniju uručili su predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Filip Fak i voditeljica ureda Jelena Knešaurek Carić (ujedno autorica obrazloženja) na svečanosti u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.


Dodjelu su uveličali solisti te članovi Zbora HRT-a koji su, dakako pod ravnanjem Tomislava Fačinija, izveli stavak Gospode, pomiluj iz Papandopulove Mise.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!