14:45 / 21.07.2021.

Autor: HRT

"Hrvatskom misom" Borisa Papandopula Zbor HRT-a otvorio 46. Osorske glazbene večeri

Zbor HRT-a u Osoru

Zbor HRT-a u Osoru

Foto: promo / Osorske glazbene večeri

Nastupom u crkvi Uznesenja Marijina u Osoru, u utorak, 20. srpnja 2021., Zbor HRT-a otvorio je 46. Osorske glazbene večeri te izvedbom Hrvatske mise odao počast Borisu Papandopulu. Njemu je, u povodu 30. obljetnice smrti, i posvećeno ovogodišnje izdanje festivala u Osoru.

Uoči izvedbe, prisutne je pozdravila gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, a Festival je proglasila otvorenim ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek. Uz ostalo, rekla je kako je briga za hrvatsku glazbu i promociju hrvatskih skladatelja ono što Osorske glazbene večeri čini jedinstvenima još od njihova utemeljenja, te istaknula:


„Vjerujem da svi dijelimo sreću da smo ponovno ovdje u Osoru u prigodi festivala, u brojevima u kakvim smo navikli, u atmosferi na kakvu smo navikli i koju smo uvijek ovdje voljeli doživljavati. (…) Veseli me da je ova godina posvećena Borisu Papandopulu i da ćemo je otvoriti ovim velebnim djelom u interpretaciji Zbora Hrvatske radiotelevizije.“


Izvedbu Hrvatske mise predvodio je je šef dirigent Zbora HRT-a, maestro Tomislav Fačini, a kao solisti nastupili su sopranistica Darija Auguštan, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Stjepan Franetović i bariton Robert Kolar. Koncert se mogao pratiti putem izravnog prijenosa na Trećem programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija; snimke su (uz uvodnu emisiju) dostupne na platformi HRTi te na Slušaonici Trećeg programa Hrvatskoga radija.


Koncertom u Osoru Zbor HRT-a zaključio je niz nastupa na ljetnim glazbenim festivalima – Dubrovačkim ljetnim igrama, Glazbenim večerima u sv. Donatu i naposljetku Osorskim glazbenim večerima – te se izvedbama Hrvatske mise kao antologijskog djela iz opusa Borisa Papandopula pridružio odavanju počasti tom hrvatskom velikanu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!